Hem / Nyheter & Event / Västmanland / Vinnare av Grundskoleutmaningen Skinnskatteberg!

Vinnare av Grundskoleutmaningen Skinnskatteberg!

Under våren har elever på mellanstadiet runtom i Västmanland genomfört Grundskoleutmaningen. Nyligen har den kommunala finalen i Skinnskatteberg gått av stapeln, och vi har äntligen en vinnare.

Men vad är grundskoleutmaningen?

Ett lokalt företag har stött på ett problem, och de behöver nu elevernas hjälp att lösa det. Eleverna får genom en kreativ process göra marknadsundersökningar, sammanställa resultat, skissa på sin idé och till slut bygga upp sin lösning & presentera den framför en jury. Grundskoleutmaningen är helt enkelt det perfekta tillfället att föra skola och arbetsliv närmare varandra på ett lättsamt och roligt sätt.

Systemair är ett företag som grundades år 1974 och har än idag kvar sitt huvudkontor i Skinnskatteberg. De är idag världsledande på ventilationsutrustning och har kunder över hela världen. Systemair levererar frisk och hälsosam luft till allt ifrån skolor till parkeringshus och sjukhus över hela världen. De vill nu ha elevernas hjälp att designa framtidens skola, speciellt kopplat till luftkvalitet!

Under torsdag förmiddag besökte juryn Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg för att lyssna in elevernas tankar kring framtidens skola. Grupperna fick en efter en presentera hur de har löst uppgiften och visa upp sina prototyper. Bidragen var både digitala världar byggda i minecraft, planritningar och avancerade prototyper.

”Systemair har under senvåren haft nöjet att samarbeta med Axel från Ung Företagsamhet och  Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg med syftet att aktivera eleverna kring de utmaningar vi tog fram och som berörde frisk luft och framtidens skola. Responsen var fantastisk både från elever och lärare. En fröjd att se och kunna bidra till. UF’s projektledare guidade genom hela processen på ett mycket engagerat och professionellt sätt. Med en perfekt mix av saklighet och positiv anda. Systemair som företag är mycket gärna med i framtida initiativ från UF.”
- Henrik Rosander, Director Group HR

Urvalet av finalister var svårt, men att utse en vinnare var än svårare. Helt och hållet omöjligt helt enkelt. Juryn kunde inte komma överens, det var dött lopp! Juryn utsåg därför 2 vinnare.

Dessa skolor har inte bara tänkt igenom allt ifrån material, planlösning och luftkvalitet, utan även tänkt på jämställdhet på skolan. Med fina tankar och fantastiska modeller av sina byggnader var de välförtjänta vinnare.

Stort grattis till ”Solskensskolan” och ”Framtidens skola”, och stort tack till Systemair AB som satsar på framtidens entreprenörer i Skinnskatteberg.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.