Hem / Nyheter & Event / Älvsborg / Elever ger nytt liv åt överflödig betong
Betong

Elever ger nytt liv åt överflödig betong

Företaget Betonggrunden V. Götaland AB efterfrågar grundskoleelevers hjälp med att hitta en hållbar lösning för hur överflödig betong kan få nytt liv. I en satsning av Ung Företagsamhet Älvsborg och Betonggrunden V. Götaland AB får eleverna använda sin kreativitet och innovationsförmåga i ett ämnesöverskridande skolprojekt som kallas "grundskoleutmaningen". 

Betonggrunden V. Götaland AB drivs av entreprenören David Ghazi som utför hållbara betongarbeten i Vårgårda med omnejd. Han samarbetar tätt med sin syster Anja Carlgren och hennes bemanningsföretag B.A.M AB, som rekryterar betongarbetare med fördomsfrihet, jämställdhet och arbetsrätt i fokus. David Ghazi och Anja Carlgren är två eldsjälar som utvecklat den lokala betongbranschen på många sätt. Hållbarhet genomstrålar båda verksamheterna med tydliga kopplingar till FN:s globala mål och den internationella agendan för hållbar utveckling med mindre ojämlikheter och bättre miljö till år 2030.

Entreprenörssyskonen David Ghazi och Anja Carlgren är djupt engagerade i lokalsamhället. Tidigare har de bland annat föreläst för om framtidens arbetsmarknad för Gullhögskolan i Vårgårda. Nu ger de eleverna en unik inblick i betongbranschen genom att skapa ett motivationshöjande uppdrag i form av en grundskoleutmaning tillsammans med Ung Företagsamhet Älvsborg.

 – När man förbereder betong så blandar man alltid lite extra, för att förebygga att betongsatsen inte blir för liten. Det är små marginaler, och skulle satsen bli för liten så måste den kasseras och blandas om från början. Det vill man såklart undvika så därför blandas alltid lite för mycket. Överskottet innebär dock ett enormt svinn. Normalt sett brukar man försöka rädda svinnet genom att skapa stora betongsuggor av det. Det är inte en så kreativ lösning, vilket vi vill uppmärksamma genom att låta elevernas fantasi leda vägen mot nya kreativa lösningar, förklarar David Ghazi, VD på Betonggrunden V. Götaland AB.

Samarbete
Entreprenören David Ghazi från Betonggrunden V. Götaland, partneransvarig Linda Gartman från Ung Företagsamhet Älvsborg med entreprenören Anja Carlgren från B.A.M.

 – Från vår sida finns inga begränsningar, utan vi är genuint nyfikna på vad eleverna har för nya tankar och idéer. Vi vill ta vara på elevernas entreprenörsförmågor och se vad projektet leder till. Tänk vad spännande att få se betongen med barnens nytänkande blick, fortsätter David Ghazi.

Först får eleverna inspireras av David Ghazis entreprenörsanda genom en uppdragsfilm, som kommer visas i klassrummen runtom i Vårgårda och grannkommunerna. Sedan får eleverna samarbeta tillsammans för att hitta på nya idéer kring vad som kan skapas av betongsvinnet. De får uttrycka sina idéer i skrift på svenskalektionen, skissa på bildlektionen och slutligen skapa nya formar för betonggjutning. Prototyperna som gjuts i formarna kommer avslutningsvis att ställas ut på den stora Vårgårdamässan 2025. Betonggrunden V. Götaland AB kommer även att förverkliga den bästa idén, så att betongsvinnet kan få nytt liv på riktigt!

 

Grundskoleutmaningar är kreativa aktiviteter som syftar till att skapa en bro mellan grundskolan och näringslivet. När eleverna känner att deras reflektioner och förslag faktiskt är betydelsefulla för inspirerande förebilder, så aktiveras engagemanget och motivationen. Flera elever som har arbetat med grundskoleutmaningar i andra delar av Sverige har recenserat upplevelsen som "det roligaste de har fått göra i skolan". Aktiviteten skapar ett värde för eleverna, likväl som för företagen som står bakom grundskoleutmaningarna. När Ung Företagsamhet Älvsborgs partneransvariga Linda Gartman inledde samarbetet med Betonggrunden V. Götaland AB och B.A.M AB så berättade David Ghazi och Anja Carlgren om roten till dess glödande engagemang för ortens barn och unga.

– Anledningen till varför vi vill skapa en grundskoleutmaning med UF är att vi vill att alla ska kunna kan ta sig till målet, oavsett vem skolbarnet är som person. Alla har inte samma förutsättningar, men att tidigt jobba med att driva egna projekt stärker ju dem inifrån och ut. Jag och David vill vara med och ta fram rätt förutsättningar för olika typer av individer, säger Anja Carlgren, VD på B.A.M AB med hänvisning till bilden nedan.

Pedagogisk rättvisa
Bildkälla: Malmö Stads utvecklingsavdelning för pedagogisk inspiration.

– Vi vill bygga hissen så att fisken kan ta sig upp i trädet, eller bygga trappan för fåglarna och kanske trampolinen till grisen så att grisen kan studsa upp. Helt enkelt inspirera dem till att identifiera sina styrkor, och hitta de verktyg som just dem behöver för att ta sig till målet. Tänk om alla förmågor kan få betydelse i skolan och leda till att alla elever uppnår skolans krav genom att ta olika vägar till målet, Anja Carlgren, VD på B.A.M AB.

Det synsättet återspeglas i forskningen kring entreprenöriellt lärande som ligger till bakom framtagandet av grundskoleutmaningarna. Skolverket grundar läroplanen kring entreprenörskap i grundskolan från den världsledande forskningen som bedrivs på bland annat Danish Foundation for Entrepreneurship, vilken även Ung Företagsamhet ständigt bevakar för välbeprövad evidens. 

– Lärarna behöver se eleverna på ett nytt sätt genom att lämna över en hel del av lärandeprocessen till eleverna. Det är inte bara de akademiska talangerna som är betydelsefulla, utan också de entreprenöriella talangerna som bygger på vilka intressen eleverna har. Entreprenöriellt lärande får fler talanger i spel, intygar Kåre Moberg, forskare vid Danish Foundation for Entrepreneurship, i en videointervju.

Projektet riktar sig till elever i årskurs 5-7 i Ung Företagsamhet Älvsborgs region. Elever kommer att skapa prototyperna och kanske ni får se dem ställa ut i lokala evenemang framöver. Betonggrunden V. Götaland AB ser absolut att det kan vara möjligt att i samråd med eleverna kanske tillverka någon eller några av prototyperna  för att sedan användas för den överblivna betongen vid framtida betongarbeten ute i verkligheten.

Om partnerskapen

Betonggrunden V. Götaland AB startades år 2012 av David Ghazi. Idag sysselsätter företaget närmare 60 personer. De är specialiserade på att gjuta, forma och armera betongkonstruktioner, bottenplattor och industrigolv samt att montera prefabricerade betongelement så som trappor, väggar och balkonger. Kort sagt är Betonggrunden V. Götaland AB en heltäckande betongentreprenad som hög kompetens, hållbar kvalitet och trygg säkerhet. Läs mer på betonggrunden.se.

B.A.M AB grundades år 2018 av Anja Carlgren och Malin Larsson. Det är ett bemanningsföretag inriktat på allt inom betong, armering, form, gjutning och montage. Kvalitet präglar företaget och dess medarbetare. Människorna är den viktigaste resursen, enligt B.A.M som är välkända för sina goda värderingar. Att alla involverade att må bra är B.A.M:s motto, vilket gör bemanningstjänsterna lika hållbara för arbetstagarna som för arbetsgivarna. Läs mer på betonggrunden.se/b-a-m-bemanning.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.