Först i Sverige med en tech award till UF-företag
Den 8 mars under UF-mästerskapen på Åhaga lanserades UF Tech Award som är ett samarbete mellan Ung Företagsamhet och Techarena Borås med syfte att få fler UF-företag att våga satsa på en techidé under sin utbildning när de driver UF-företag.
Utmärkelsen är för en region där unga utmanas inom datadriven innovation och för ett samhälle där alla unga får utveckla sin företagsamhet. UF Tech Award by Techarena Borås kommer att tilldelas under UF-mästerskapen 2024, men lanseras redan nu för att inspirera blivande UF-företagare och visa det stöd och nätverk som finns lokalt i regionen.
En inspiration till utmärkelsen är UF-alumnen Ida Johansson, grundare och VD på Hyred, som för 6 år sedan drev UF-företag och än i dag håller hon på att vidareutveckla den mjukvara som hon utvecklade när hon drev UF-företag. Ida har ett stort engagemang till UF och satt tidigare i Ung Företagsamhets Älvsborgs styrelse och har b.la vunnit från UF till AB och är i år nominerad till The AmCham EU Youth Entrepreneurship Award, som är för entreprenörer som utbildats inom JA programmen. Ida Johansson berättar via en film till de blivande UF-företagarna:
- Tack vare att jag drev UF-företag inom tech så har jag fått så otroligt mycket möjligheter. Dels har jag fått möjlighet att resa jorden runt. Jag har fått tävla i några av världens största entreprenörskapstävlingar, men framför allt träffat så mycket coola människor och ledarna av några av världens största och häftigaste bolag. Så finns det något som jag vill uppmana er till så är det att våga starta företag inom tech! Och även om inte kan allt från början, så kan man lära sig det mesta – bara genom våra mobiltelefoner.
De som driver UF-företag läsåret 23/24 är de första som har chansen att vinna utmärkelsen UF Tech Award by Techarena Borås. Kriterierna för att kunna få utmärkelsen är att UF-företagets idé har ett tydligt inslag av mjuk- och/eller hårdvara, såväl som att det löser nya eller gamla problem på ett innovativt och inspirerande sätt där tekniken har en naturlig roll. Juryn kommer att tillsättas av Techarena Borås och de bedömer då vilken kreativ höjd bidraget har inom innovation och nytänkande, såväl som hur UF företaget varit i kontakt med marknaden så att bidraget är relevant för en målgrupp och har en framtid.
På scen under UF-mästerskapens första av två prisutdelningar ser vi Niklas Hedin, grundare och VD på Centiro, ordförande i Borås Näringsliv och en av aktörerna bakom Techarena Borås. Han säger:
- Vill med priset sätta fokus på kreativiteten och skaparglädjen som ligger bakom morgondagens lösningar och framgångar hos UF-företagarna med Tech som inslag. Techarena Borås lanserades tidigare i år utifrån behovet av att lösa långsiktiga kompetens- och utvecklingsfrågor tillsammans över bolags- och organisationsgränser. Det är framsprunget ur dialogen och samarbetet mellan Högskolan i Borås, E-handelsstaden och lokala tech-företag. Vi är väldigt glada för samarbetet med UF och det här nya priset som vänder sig till morgondagens ledare, kreatörer och entreprenörer.
Linda Gartman som arbetar som partneransvarig vid Ung Företagsamhet Älvsborg krokar an och säger:
-Att lansera UF Tech Award by Techarena Borås just på Internationella kvinnodagen känns extra kul. Hälften av alla UF-företag har en kvinnlig VD och kanske en utmärkelse som detta locka fler att vilja arbeta inom tech business? Vi hoppas att utmärkelsen ska inspirera UF-företagen att som Ida våga satsa på en techidé och tack vare samarbetet med Techarena Borås se det stöd och nätverk som finns precis här i vår egen region, säger Linda Gartman, partneransvarig för UF Älvsborg.
Om Techarena Borås
Techarena Borås är en arena för Boråsregionen där tech-företag, E-handelsstaden Borås och Borås Näringsliv samarbetar med högskola och yrkeshögskola inom innovation, utveckling, utbildning och forskning. Techarenan syftar till att öka samarbetet mellan företag och akademi och är tänkt att sätta Borås på techkartan, genom att visa på den kompetens och förmåga som finns inom både näringslivet och akademin. Utbytet är viktigt för båda parter, inte minst för näringslivet som är i behov av rätt kompetenser för att kunna vara ledande i den digitala utvecklingen inom sina respektive branscher.
Techarenan kommer ta sig uttryck på flera sätt framåt. Ett inledande exempel är hur representanter från företag, studenter och forskare från högskolan arbetar tillsammans kring en konkret affärsmöjlighet och en tydlig forskningsfråga i en arbetsform som kallas innovationsprint. Demonstrationen i slutet av sprinten ska vara en digital tjänst eller produkt.
Techarena Borås stöds av Boråsregionen och Västra Götalandsregionen.