Hem / Nyheter & Event / Älvsborg / Ung Företagsamhet till final i Svenska Jämställdhetspriset
ung företagsamhet svenska jämställdhetspriset

Ung Företagsamhet till final i Svenska Jämställdhetspriset

För sitt arbete med att främja jämställdhet redan i klassrummen vilket lägger grunden för ett jämställt näringsliv. Ung Företagsamhet är en av tre finalister till Svenska Jämställdhetspriset 2025.

– Vi arbetar för ett samhälle där alla unga får utveckla sin företagsamhet. Att vi är finalister till Svenska Jämställdhetspriset är ett kvitto på att vårt arbete i skolan, både på grundskolan och gymnasiet, är viktigt. Det bidrar till en inkluderande och jämställd utveckling inom Älvsborg och det lokala näringslivet, säger Sandra Säkki, regionchef Ung Företagsamhet Älvsborg.

Svenska Jämställdhetspriset delas årligen ut till en aktör som genom sin verksamhet bidragit till ett mer jämställt samhälle. Bakom priset står Forum Jämställdhet.

Ung Företagsamhet består av 24 regioner över hela Sverige. Organisationen var ett av totalt 60 nominerade bidrag, från ett brett spektrum av områden inom privat, offentlig och ideell sektor, för sitt rikstäckande arbete med att främja jämställdhet redan i klassrummen genom entreprenöriellt lärande. Nu har Ung Företagsamhet valts ut som en av tre finalister med motiveringen:

”Endast var femte företag drivs av en kvinna och kvinnors nyföretagande minskar. Ung Företagsamhets unika position som en naturlig brygga mellan skola, näringsliv och samhälle, och innovativa arbete gör att både tjejer och killar kan förverkliga sina entreprenörsdrömmar redan i klassrummet. De lägger grunden för ett jämställt näringsliv där glastak krossas och pengar och makt fördelas mer lika.”

Ung Företagsamhet, som har utbildat unga i entreprenörskap sedan 1980, bidrar på flera sätt till att öka jämställdheten och inkluderingen i samhället. 

  • En ny treårig forskningsstudie visar att UF-företagande kan vara en effektiv insats för att minska könsrelaterad ojämlikhet inom entreprenörskap och företagande samt minska ojämlikheter vad gäller socioekonomiska skillnader i skolan.
  • Kvinnor med UF-bakgrund är hela 80 procent mer sannolika att starta aktiebolag än de som inte fått samma möjlighet visar tidigare forskning.
  • Av rekordmånga gymnasieelever som startade UF-företag i Sverige förra läsåret, 38 824 elever, var andelen kvinnor/män jämnt fördelat (45/55 %). I mixade UF-företag, med både killar och tjejer, var dessutom 55 procent av företagsledarna/vd kvinnor.

Övriga två finalister är Svenska med baby och Xylem Water Solutions.

Vinnarna presenteras i samband med konferensen Forum Jämställdhet, 5-6 februari 2025, i Lund.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.