Hem / Nyheter & Event / Blekinge / Möt Ångestpooden - UF ambassadörer

Möt Ångestpooden - UF ambassadörer

Vi är stolta och glada att presentera våra ambassadörer från Ångestpodden Ida och Sofie! Läs vad de tycker om Ung företagsamhet och vilka erfarenheter de tagit med sig från UF-året i livet idag.

Ni verkar vara ett bra team. Hur får ni samarbetet att fungera?
Vi vågar lita på varandra och vi känner varandra väldigt bra. Vi är på många sätt väldigt lika men på många sätt också väldigt olika vilket gör att vi kompletterar varandra bra.

Har ni tips till någon som har ett driv/passion/intresse men som inte vågar ta steget till eget?
Man kommer aldrig ångra att man försökte! Även om det inte alltid blir som man tänkt sig så lär man sig så otroligt mycket längs vägen, det är nästan det roligaste med att driva någonting.

Vad fick ni för erfarenheter av ert UF-år?
Massor! Att det är viktigt med en omvärldsanalys och att kunskap ger en väldigt mycket självsäkerhet och mod. Att det är viktigt att inspireras av andra och se vad andra gjort tidigare i samma bransch, och såklart se vad dom gjort mindre bra och göra det ännu bättre.

Hur har ni idag användning utav era erfarenheter från UF-året?
Hur viktigt det är att ta ansvar och ha lite eftertänksamhet. Att inte alltid ha gasen i botten utan att man också ibland måste stanna upp, reflektera, våga bromsa och göra om.

Har det hjälpt er till var ni är idag?
Det tändes såklart en gnista i oss under UF-året då vi kände att vi verkligen tycker det är roligt att driva företag.

Vi på Ung Företagsamhet hade förra läsåret några UF-företag vars affärsidé belyste psykisk ohälsa. Vad känner ni angående det?
Det tycker vi såklart är TOPPEN! Varje vecka får vi meddelanden och mejl ifrån elever som driver UF-företag som på något sätt har en koppling till psykisk ohälsa, vilket ju bevisar att fler vill prata om det ämnet. Framtiden ser ljus ut!

Hur tror du att entreprenörskap är viktigt för Sveriges framtid?
Vi tror det är superviktigt för att lyckas skapa arbeten för fler. Vi tror att många arbeten i framtiden kommer vara mycket mer individanpassade än vad dom är idag, vilket gör att fler kommer kunna arbeta. Det är en förutsättning för att Sverige också ska kunna utvecklas.

Hur tror du att Ung Företagsamhet är viktigt för Sveriges framtid?
Superviktigt då ett UF-år verkligen kan inspirera till att våga satsa på sin idé efter skolan, precis som det gjorde för oss.

Tror du att UF-företagande påverkar elevernas personliga utveckling?
Ja, JÄTTEMYCKET! Man får lära sig ta ansvar och projektleda. Man lär sig att man måste kämpa för att få saker och att allt inte alltid kommer till en. Man måste kavla upp ärmarna och kämpa för att lyckas! Men det är värt det.

Skulle du rekommendera elever att testa driva eget UF-företag?
Ja.

Har du några tips till nyblivna UF-företagare?
Våga be om hjälp! Våga dela upp arbetsuppgifterna inom gruppen så att ni blir mer effektiva. Prata också öppet och hjärtligt om din idé med alla du träffar. Plötsligt så träffar du någon som kan hjälpa dig på vägen mer än vad du kanske tror. Bra kontakter är verkligen en fördel när du driver företag!

 

FAKTARUTA.

Ångestpodden drivs av oss, Ida Höckerstrand & Sofie Hallberg sedan januari 2015. Vi har i över 240 veckor pratat om ångest och psykisk ohälsa med flera av Sveriges framstående forskare inom ämnet, med kända profiler och personer som själva har delat med sig av sina erfarenheter. Utöver Ångestpodden, som alltid är kärnan i allt vi gör, så föreläser vi runt om i hela Sverige och i mars 2019 släppte vi vår debutbok ”Vi borde vara lyckliga”.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.