Hem / Nyheter & Event / Blekinge / Möt Semilla UF - Månadens UF-företag

Möt Semilla UF - Månadens UF-företag

Semilla UF förenar hälsosamt med smakrikt genom att tillverka fröknäcke och frömix. Allting är gjort på naturliga råvaror och produkterna är veganska samt fria från gluten och laktos. Läs deras tankar om året som UF-företagare.

Ni har verkligen lyckats bra med ert UF-företag. Vad tror ni är anledningen?

Det är för att det är så himla roligt att jobba med. Vi har träffat många kunder på riktigt och inte bara via sociala medier. Det gör att kunderna får en större förståelse för vilka vi är och vad vi arbetar med. Vi har också passat på att sälja extra under de perioder när många är lediga. Ett exempel är under julperioden när många är lediga. Då ökade vi takten i vår produktion istället och lyckades sälja extra mycket.

Hur kom ni fram till er affärsidé?

Vi är alla intresserade av sport och är väldigt aktiva. För oss är det viktigt med bra kost för att kunna prestera bra och återhämta sig efteråt. Vi såg ingen produkt som löste det problemet på samma sätt och för en så stor målgrupp som vi gör och därför blev fröknäcke och frömix vår affärsidé.

Vilka aktiviteter har ni varit med på?

Vi har varit på olika nätverksträffar som exempelvis BNI. Det har varit väldigt nyttigt för oss att vara en del av dessa nätverk då det ger oss möjligheter att sprida vårt budskap att nyttigt ska vara gott och samtidigt berätta om vår produkt. Att verkligen vara ute och träffa kunderna istället för att sälja enbart via sociala medier har gjort en stor skillnad.

Har ni fått hjälpa av några personer utanför företaget?

Vi har tagit hjälp av flera personer utanför företaget. Det är verkligen nyttigt att höra deras tankar och idéer samtidigt som de kan hjälpa oss med sina expertområden. Två personer som hjälpt oss mycket är vår rådgivare Pernilla Sundbladh på Topscore och Jessica Holmström på Techmedico. 

Hur gick det med allt ni producerat inför mässan?

Vi hade bakat 250 paket som skulle säljas men som vi stod kvar med. Genom en kampanj på sociala medier sålde vi det mesta på tre dagar.

Vad har ni lärt er av att driva UF-företag?

Vi har fått en stor förståelse för hur viktigt det är att ha ett nätverk. Vi har lärt oss om vilka ansvarsområden som finns i ett företag och vad varje område innebär. Men den kanske största lärdomen har varit att samarbeta tillsammans i ett företag. Vi är tre personer som hela tiden behöver komma överens om vad företaget ska göra. Det har varit väldigt nyttigt. Året som UF-företagare har gjort att man är mer sugen på att starta ett eget företag nu när man märker att jobbet man lägger ner ger belöning.

Tycker ni att andra elever ska ta chansen att driva UF företag?


Vårt år som UF-företagare har nästan inte känts som lektioner för det har varit så himla roligt. Vi har lagt ner en hel del tid utanför skolan men det är för att vi haft så himla roligt och det gett resultat. Vi tycker absolut att andra gymnasieelever ska ta chansen att testa på att vara företagare under ett läsår. 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.