Hem / Nyheter & Event / Blekinge / Möt vår ordförande Maria Block

Möt vår ordförande Maria Block

Här kan du läsa intervjun med Maria Block - vald till ny ordförande i Ung Företagsamhet Blekinge/Bromölla

Maria Block vald till ny ordförande i Ung Företagsamhet Region Blekinge/Bromölla vid årsstämman den 16 april, hur känns det?

Jag är fantastiskt glad och hedrad att få ta över stafettpinnen! Jag har fått chans att jobba med dessa frågor under mina 2 år som näringslivsutvecklare i Bromölla Kommun och ser vilka möjligheter det skapar. Nu ser jag fram emot att få bidra mer och utveckla arbetet i vår region tillsammans med gänget på regionkontoret och styrelsen.
 

Vad fick dig att börja arbeta med UF? 

Det var egentligen när jag började mitt nya jobb som näringslivsutvecklare som jag fick möjligheten. Nu har det blivit att jag har fördjupat mig mycket gällande kopplingen skola och näringsliv med inriktning att stimulera mer företagsamhet bland ungdomarna.

 

Hur arbetar man på näringslivsenheten med detta?

Oj, här kan svaret bli en uppsats! Vi jobbar på 3 ben egentligen; 1. Via en arbetsgrupp på vår gymnasiskola jobbar vi med begreppet Företagsamma Furulund, där Ung Företagsamhet är en viktig del men även generellt öka samverkan mellan skola – näringsliv.

2. Jag jobbar nära vår skolutvecklare och tillsammans med våra Syv:are på högstadiet, där vi tillsammans utformar en studie- och yrkesvägsplan. Jag säkerställe inslag av entreprenörskap, arbetsmarknadskunskap och samverkan skola – näringsliv.

3. Aktiv i Ung Företagsamhet Blekinge/Bromöllas styrelse och i egenskap av detta verkar för god kännedom om UF i vår kommun. Mot olika målgrupper; partners, elever, politiker, företag generellt.

 

Tror du att entreprenörskap och Ung Företagsamhet är viktigt för Sveriges framtid? Varför? Varför inte?

Jätteviktigt, vi ökar förutsättningar för att fler blir företagare och framförallt blir mer företagsamma personer genom att jobba med entreprenörskapstänk från tidig ålder.

 

Hur känns det att vara delaktig i elevernas resa genom entreprenörskapet? 

Det är häftigt att få följa och se hur dom utvecklas. Många gör verkligen en personlig resa under sitt UF-år. Vi ser effekter bara av 2-dagars Tankeverkstad som vi gör genom Ung Företagsamhet för samtliga elever årskurs 8.

 

Vad finns det för fördelar/nackdelar med att driva ett UF-företag i grupp/själv tror du?

Jag har ingen personlig erfarenhet men tänker att en grupp prövar varandra på olika sätt; kommunikation, dynamik, ansvar, konflikthantering, lyfta varandra samtidigt som det kan vara påfrestande. Men man får lära sig mycket om det sociala spelet på en arbetsplats/företag.

Driva enskilt tvingar en person att göra alla delarna, även de som man kanske i en gruppkonstellation kan ”slippa” undan. Du tappar hela biten med samspelet och färdigheter som du kan utveckla i det.

 

Vad anser du är viktigast i processen? Affärsplan? Rådgivare? Något annat?

Helheten, delen bär sig inte själv utan det behöver byggas som ett helt paket för att förstå. Dock tycker jag att rådgivningsdelen ska användas mer och trycka på utbytet och den coachning som faktiskt kan ske. 

 

Tror du att UF-företagande påverkar elevernas personliga utveckling? Positivt/Negativt?

Det påverkar helt klart elevens utveckling på det personliga planet. Kan inte se annat än att det blir i positiv riktning.

 

Vad har UF gett dig?

Mer kunskap och förståelse för vikten av att jobba med entreprenörskap mot unga. Framtidsvisioner, att se alla ungdomar briljera och utvecklas får mig att känna tillit till framtiden. Kreativt utbyte på olika sätt. Kontaktnät.

 

Vad har hittills varit mest givande?

Det är många saker, men att besöka Regionala mässan och få ingå i juryn till årets bästa säljare. Vilken boost!

 

Skulle du rekommendera andra att testa driva eget UF-företag?

Absolut!

 

Om du får beskriva de UF-åren som du har medverkat på med 3 ord, vad skulle du då välja?

Energi, utbyte och framåtanda!

 

Har du några tips till nyblivna UF-företagare?

Ja, att använda sin mentor, fråga om råd och lyssna på råd! Sätt mål och utmana sig att nå dom!

 

Något du vill tillägga? 

Jag tycker att alla ska få möjligheten att testa att driva ett eget företag! Jag tycker att alla borde ta chansen att göra det!

 

FAKTA RUTA

Vem är Maria Block? 42 årig Näringslivsutvecklare i Bromölla Kommun. Hockeymamma till 2 killar. Bor på gård på landet som vi renoverat själv. Så fritiden blir mycket kreativt arbete med allt från husfix till att jobba grafiskt. Älskar att röra på mig, triathlon, cykling, paddla, vandra m.m Har jobbat med event och kommunikation tidigare och gillar att klura ut koncept och designa.

Vilka egenskaper beskriver dig bäst? Kreativ, energisk och otålig

Vad har du för fritidsintressen? Triathlon, familj, vänner och upplevelser.

Vad anser du är viktigast i ditt liv? Familjen, att ha ett kreativt, roligt och utmanande jobb.

Vart ser du dig själv om 5-10 år? Jag har genomfört en Ironman och jag och min man har lanserat ett par av våra egna möbler. I mitt nuvarande jobb drömmer jag om en co-working plats för unga entreprenörer att mötas.

Vad ska du bli när du blir stor? Är nog ganska stor redan… Jag älskar mitt jobb som näringslivsutvecklare och vill bli riktigt bra på det jag gör och få fortsätta sätta min kommun på kartan.

Finns det något du ser fram emot, en utlandsresa, en kväll tillsammans med familjen eller en spännande uppgift som väntar? Ja, just nu jag längtar efter en helt vanlig date med min man faktiskt! 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.