Hem / Nyheter & Event / Blekinge / Ung Företagsamhet nomineras till Nobels fredspris

Ung Företagsamhet nomineras till Nobels fredspris

Den globala och ideella utbildningsorganisationen JA Worldwide, som Ung Företagsamhet är en del av, nomineras till Nobels fredspris 2022.

Den globala och ideella organisationen Junior Achievement Worldwide har sedan 1919 arbetat för att stärka ungas entreprenörskap och företagsamhet. 1980 startade Ung Företagsamhet i Sverige som en del av det nätverket som idag omfattar över 340 lokala kontor i 115 länder. Nu har det globala nätverket blivit nominerade till Nobels fredspris för sitt arbete.

Nomineringar kan bara göras av utvalda personer och ska egentligen vara hemliga. Men JA Worldwide har fått tillstånd att avslöja att det är en framstående professor i juridik och internationella frågor som ligger bakom nomineringen av organisationen.

JA Worldwides stora framgångar med att stärka ungdomars egen förmåga att hantera sin ekonomiska situation, en otrolig global räckvidd och förmåga att fungera som en enande kraft i mångfalden ligger bakom nomineringen av organisationen.

- Vi är otroligt glada, hedrade och stolta att som en del av JA Worldwide-nätverket få ett sådant erkännande. Vår unika blandning av entreprenörskap, finansiell kunskap och att förbereda unga inför arbetslivet gör att vi inte bara påverkar individer utan hela samhällen. Det är den här nomineringen verkligen ett kvitto på, säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige.

2021 nominerades totalt 329 kandidater till fredspriset, varav 95 var organisationer. I oktober tillkännages vinnaren.

- Fred är bara möjligt när ungdomar i alla länder och regioner har ekonomisk egenmakt. JA Worldwide är hedrade över att få denna nominering och kommer fortsätta vårt arbete för att alla ungdomar ska kunna ha kompetens och tankesätt för att bygga blomstrande samhällen, säger Asheesh Advani, vd för JA Worldwide.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.