Hem / Nyheter & Event / Blekinge / Vi är fler än någonsin

Vi är fler än någonsin

Läsåret 2020/21 driver 578 gymnasieelever UF-företag i Blekinge/Bromölla. – 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. UF-företagande är viktigare än någonsin, säger Jennifer Stenfelt, Regionchef Ung Företagsamhet Blekinge/Bromölla.

34 676 gymnasieelever driver UF-företag i Sverige läsåret 2020/2021. I Blekinge/Bromölla uppgår siffran till 578, vilket är en ökning med 126 elever sedan förra året. Blekinge/Bromölla gör därmed störst ökning i hela landet! Statistiken avslöjar dock att andelen UF-företagare varierar kraftigt mellan gymnasieprogrammen. Att driva UF-företag är fortsatt populärt på Ekonomiprogrammet, medan andelen UF-elever på till exempel Teknikprogrammet programmet är låg ur ett nationellt perspektiv.
 

Genom UF-företagande får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor. Förmågor som de kommer att ha nytta av i framtida arbetsliv, särskilt när pandemin är över.

– I rådande pandemiläge är det av största vikt att fler ges möjlighet att öva sin företagsamhet inom ramen för sin skolgång. Svensk ekonomi och näringsliv behöver fler entreprenörer, säger Jennifer Stenfelt, Regionchef Ung Företagsamhet Blekinge/Bromölla.
 
Forskning visar att de elever som driver UF-företag under sin skolgång får högre lön, har lägre arbetslöshet och i större utsträckning är benägna att starta eget i framtiden. Erfarenheterna från ett UF-år gör med andra ord skillnad, både för individen och för samhället.

- Vi arbetar frekvent med att ännu fler elever ska få möjlighet att driva UF-företag i regionen. I år ser vi en ökning av yrkesförberedande program som erbjuder UF-företagare vilket är fantastiskt roligt. Detta är en trend vi hoppas fortsätter framåt, säger Jesper Gustafson, gymnasieansvarig på Ung Företagsamhet i Blekinge/Bromölla.

- 2020 har varit ett speciellt år för oss alla. För att säkra företagande och tillväxt i  Blekinge/Bromölla behöver regionen i större utsträckning gynna entreprenörskap och innovation. UF-företagande är viktigare än någonsin, säger Jennifer Stenfelt.

För mer statistik klicka här.

För mer information, kontakta:

Jennifer Stenfelt 
 Tel: 0708 83 62 32  e-post: jennifer.stenfelt@ungforetagsamhet.se

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.