BLI PARTNER OCH STÖTTA UNGA TALANGER
Som partnerbolag till Ung Företagsamhet stöttar du inte bara ungt och hållbart entreprenörskap. Du får också ta del av alla spännande, nydanade och innovativa affärsidéer som unga människors unika drivkraft genererar – och du får vara med och förverkliga de du tror mest på. Det handlar om att hjälpa, absolut. Men kanske framför allt handlar det om att bidra till ett blomstrande framtida näringsliv och samtidigt få många nyttiga lärdomar och erfarenheter på vägen. Ett givande mentorskap på så många plan! Här berättar Pernilla Johnsson från SEB om vad det innebär att vara partnerbolag och hur hon ser på vikten av att stötta unga talanger.
Pernilla har ett av världens roligaste jobb!
Pernilla Johnsson arbetar som ansvarig för partnerskap och sponsring med fokus på hållbart entreprenörskap på SEB Väst. I sitt arbete träffar hon massor av unga talanger som alla är fulla av spännande affärsidéer och som tillför energi och nytänkande inom entreprenörskap. Hennes uppdrag är att ta tillvara kraften i dessa unga talanger och att hitta synergier både entreprenörerna emellan, men också med näringslivet i stort. SEB har en lång tradition av stöttning av unga entreprenörer och ser det som en väldigt viktig del av sin verksamhet. Övertygelsen är att entreprenörskap driver positiv utveckling i samhället och att ungt entreprenörskap är en nyckel till förbättringar, såväl socialt och hållbart som ekonomiskt. En satsning på framtiden helt enkelt – och en hållbar sådan.
Ungt entreprenörskap = Hållbart entreprenörskap
Unga människor har ofta hållbarhet i blodet, ett naturligt förhållningssätt till hållbarhetsfrågan på ett sätt som äldre generationer har fått lära sig under sina karriärer. Att stötta de ungas idéer innebär därför inte sällan en satsning på hållbara affärsidéer. Bara det faktum att unga människor får in en fot i näringslivet, lär sig att driva affärer, sälja in sina idéer och nätverka ser SEB som en hållbarhetssatsning i sig. Pernilla ser även att de bolag som väljer att stötta och engagera sig de unga får tillbaka stora värden i form av talangrekrytering, stärkt varumärke och en plats högt upp i ”top of mind-listan” när de unga ska ut i arbetslivet på riktigt.
Entreprenörstrappan
SEB:s entreprenörstrappa illustrerar tydligt de olika stegen som en entreprenör går igenom. Det första steget är UF, dvs där Ung Företagsamhet ingår. Att ungdomar så tidigt som i gymnasieåldern får möjlighet att ta steget in i affärs- och näringslivet ser SEB som ovärderligt, inte bara för entreprenören själv, utan för ett framtidens företagsklimat i stort. Man kommer tidigt in i ekosystemet som bidrar till entreprenörens framtida framgångar. Vidare i trappan får entreprenören stöd av andra viktiga aktörer, får ta del av deras mentorskap, coachning och nätverk. Sista steget i trappan, steg 6 där bland annat SEB:s egen utmärkelse SEB The Next Awards finns, hyllar hållbart entreprenörskap och uppmärksammar unga talanger, deras affärsidéer och arbetsinsatser. Här hoppas man på att en tidigare UF-alumn snart kommer stå högst upp på trappan och ta emot SEB:s pris för hållbart entreprenörskap.
Varför ska bolag engagera sig i UF
Ung Företagsamhet innebär en unik chans för gymnasieelever att kliva ut ur skolans värld och in i verkligheten, och få prova på affärslivet och entreprenörskapet på riktigt. Det innebär en plantskola av talang och företagsamhet som gynnar hela näringslivet i närtid. De erfarenheter som eleverna tillskansar sig under sitt UF-år är verkligen svårt att få på annat sätt, annat genom arbetslivserfarenhet. Tänk vilken guldgruva för företagen att få möjlighet att rekrytera dessa talanger, och dra nytta av både deras nytänkande och deras erfarenheter! Dessa ungdomar har redan testat på att sälja, nätverka och driva affärer. Det ger en självkänsla och ett driv som inte går att lära sig i skolbänken, helt enkelt. Så, att stötta UF är att satsa på framtiden. Allt för att Sverige ska få se fler framgångsrika entreprenörer.
Vill ni som SEB stötta ungt entreprenörskap kontakta Ung Företagsamhet.
E-post: isabelle.svahn@ungforetagsamhet.se
Tel: 031-387 04 08