Hem / Nyheter & Event / Göteborg / Sveriges bästa UF-företag finns i Göteborg

Sveriges bästa UF-företag finns i Göteborg

En gratis app som hjälper unga att komma in på arbetsmarknaden genom sommarjobb. Den affärsidén gjorde att Kristian Westfeldt, Taufeeq Saleh, Viktor Karlsson och deras Sobb UF vann det stora SM-guldet ”Årets UF-företag” under SM i Ung Företagsamhet.

Trion, som går på Kitas gymnasium i Göteborg, jublade högt när de under en direktsänd galamiddag sent under onsdagskvällen tog hem segern i Årets UF-företag under SM i Ung Företagsamhet med sitt UF-företag Sobb UF.

- Det känns obeskrivligt. Vi har träffat så många UF-företag och människor som vi inspirerats av så att vinna är en stor ära, säger Taufeeq Saleh från Göteborg.

De fick idén till appen då de såg att företag på västkusten hade problem att rekrytera ungdomar, trots att det fanns unga som letade jobb. I juryns motivering står bland annat att de vinner priset för de har en affärsidé som löser ett verkligt problem, samt en tydlig målgrupp och på så sätt kan "företaget bidra till att främja psykisk hälsa och motverka kriminalitet.”

- Arbetsmarknaden idag handlar mycket om att få jobb genom kontakter men många unga kanske inte har ett stort kontaktnät. Vi har skapat en plattform som uppfyller företagens behov och ger ungdomar ett verktyg att få jobb. Det är flera som fått anställning via appen så det är en lösning som fungerar. Nu ser vi framemot nästa år när vi planerar att starta aktiebolag, säger Taufeeq Saleh.

- Det är en häftig resa att se ungdomar gå från att använda vår app till att få jobb. Nu vill vi sprida appen över hela Sverige, säger Kristian Westfeldt.

Genom segern i Årets UF-företag får de nu även representera Sverige i EM i Ung Företagsamhet, Gen-E senare i sommar.

Totalt medverkade 229 UF-företag, cirka 800 gymnasieelever, från hela landet på SM i Ung Företagsamhet som hölls på Stockholmsmässan.

- Jag är så otroligt stolt över vad Sobb UF har presterat och dom är helt klart värda vinsten i Årets UF-företag. Med deras tjänst hjälper dom inte bara ungdomar utan även företag att hitta rätt kompetens – denna tjänst är precis vad näringslivet behöver i och med den ständiga debatten om kompetensförsörjning. Nu laddar vi om och hoppas vi kan ta hem EM-guldet till Göteborg och Sverige, säger Sofia Lundahl, regionchef Ung Företagsamhet Göteborg.

Senast Göteborgsregionen hade ett UF-företag som kvalificerat sig till EM för unga entreprenörer var 1997.

 

Här, på Ung Företagsamhets SM-sajt, finns alla vinnare och nominerade samt vinnarcitat. För bilder från SM i Ung Företagsamhet se vårt Flickr-konto.

Vinnare SM i Ung Företagsamhet 2023
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.