Hem / Nyheter & Event / Halland / Alexanders sylt tog Hafi med storm

Alexanders sylt tog Hafi med storm

Wow, vilken succé! Tänk så häftigt när elever på grundskolan ges chansen att få jobba från idé till färdig produkt och det verkligen blir något på riktigt!

Detta är precis vad eleverna i årskurs 4 och årskurs 5 på Haverdalsbyskola fick vara med om förra läsåret! De samarbetade under året med företaget Hafi som är ett livsmedelsföretag norr om Halmstad. De gav uppdrag till eleverna som de ville ha hjälp med att lösa. Uppdragen som eleverna fick var att komma på en ny syltsmak som skulle kunna ingå i Hafis sommarsortiment. De fick också uppdraget att komma på idéer till en mötesplats utanför Hafis butik där det skulle finnas aktiviteter för barn att göra under tiden föräldrarna handlar. Eleverna jobbade sedan med Ung Företagsamhets läromedel Se möjligheterna i processen med uppdragen. I Se möjligheterna får eleverna träna på att se behov och hitta lösningar samt tänka nytt och kreativt. Det finns också många roliga övningar där eleverna får träna på att presentera något på ett inspirerande sätt! Allt för att lyckas med att gå från idé till färdig produkt och kunna presentera den för en mottagare!

Vi på Ung Företagsamhet träffade också alla eleverna och höll lektion om vad entreprenörskap är. Att det handlar om att se möjligheter och göra något av det och att våga tro på sin egen förmåga! Vi hade med UF-produkter som elever som driver UF-företag har tagit fram under åren. Eleverna fick gissa vad det var och vad det används till. Så många roliga diskussioner och förslag och glädje och skratt det blev! Eleverna skulle också fått ställa ut på vår Entreprenörskap på riktigt mässa och de skulle där fått lösa uppgifter med hjälp av elever från gymnasiet som går Barn- och fritidsprogrammet. Ett ledarskapsuppdrag för dem även det på riktigt! Så mycket man kan göra om man bara ser möjligheter som finns runt om oss! Eller om man samarbetar med oss på Ung Företagsamhet!

Sylt by Alexander har varit med i Hallandsposten, SVT Nyheter Halland har sänt ett reportage och nu har också Lilla Aktuellt uppmärksammat sylten! Så fantastiskt! Marcus som är VD på Hafi instämmer i att det har varit en succé! Han säger att för att vara en helt ny produkt så har den sålt väldigt bra. Det finns fortfarande några kvar i butik så passa på att köpa innan den tar slut!

Vill du också jobba på liknande sätt med dina elever? Tveka inte att höra av dig!

Elin Emvall - Projektledare mot grundskolan

elin.emvall@ungforetagsamhet.se eller 0708633405

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.