Glädje och kreativitet med Vårt samhälle
Alla lärare på Haverdalsbyskola har under vårterminen jobbat med våra läromedel för grundskolan och entreprenörskap med sina elever. Jag hade äran att få ta del av hur lärarna i F-3 lagt upp sitt arbete utifrån Vårt samhälle. I läromedlet Vårt samhälle får eleverna lära sig att samarbeta genom kreativa och utmanande övningar. De får lära sig hur ett samhälle är uppbyggt, och vilken betydelse människor och arbetsliv har för samhället. De får även koll på hur de själva kan vara med och bidra, samt vad demokrati är.
På Haverdalsbyskola har stort fokus lagts på yrken. Det har skapat ett intresse hos eleverna om vad man kan bli när man blir stor samt att kopplingen till varför man går i skolan har blivit större. Lärarna har bjudit in föräldrar med olika yrken som har kommit till skolan och berättat. Utöver det har vi på UF-kontoret varit där och inspirerat om vårt yrke och om att vara entreprenör!
Eleverna har varit ute och fotograferat sitt eget samhälle och skrivit små texter till. Planschen med samhället i vårt material har sedan använts för att jämföra och diskutera vad som är viktigt att ha i ett samhälle.
”Planschen har varit till så stor nytta och eleverna hittar mycket på den som vi sedan har diskuterat vidare kring” berättar lärarna.
Att bygga upp ett samhälle där du måste ta hänsyn till vad det kostar och att det finns begränsningar i vad vi kan välja har eleverna i åk 2 och 3 gjort. Byggpoängen tog slut och grupperna fick då diskutera och komma överens om vad som är viktigast. Demokratibegreppet blir tydligt i och med övningen Den tomma lokalen där de fått testa på både öppen och sluten omröstning. I förskoleklass har det varit mycket kreativt arbete utifrån att bygga upp ett samhälle i kartong. De skapade också en glasskiosk som de kunde leka med och sälja tillverkade glassar och annat gott i på fritids! De fick vara riktiga försäljare och kassaapparat och låtsaspengar fanns på plats.
Lärarna påpekade och lyfte flera gånger att det var så lätt att följa lärarhandledningen i läromedlet samt att elevhäftet och övningarna verkligen uppskattades av eleverna.
”Så bra att få allt samlat i ett arbetsområde som man gör annars också fast utspritt och där vi vanligtvis letar övningar och material från olika ställen” säger lärarna.
Elevernas kommentar när de fick sina diplom där förmågorna som de tränat och utvecklat under arbetets gång stod med var att det saknas flera förmågor, vi har lärt oss mer än det som står där! Man kan ju säga att eleverna har blivit medvetna kring vad de lärt sig under arbetets gång och att det var väldigt mycket!
Vill du också jobba med Vårt samhälle eller våra andra läromedel för grundskolan? Tveka inte att höra av dig!
Elin Emvall – Ansvarig för grundskolan, Ung Företagsamhet i Halland
0708633405
Elin.emvall@ungforetagsamhet.se