Hem / Nyheter & Event / Halland / Hertingsskolan och Korshags Food AB vill få fler att äta mat från havet

Hertingsskolan och Korshags Food AB vill få fler att äta mat från havet

Vad är godast? Gravad lax, varmrökt lax, kallrökt lax, inkokt lax, sill eller makrill? Detta fick eleverna i åk 5 på Hertingsskolan i Falkenberg svara på efter provsmakning när de var på studiebesök på Korshags Food AB. Vad svårt att välja! Allt var gott löd flera elevers kommentarer!

Två klasser från Hertingsskolan är med i projektet It´s my future som vi på Ung Företagsamhet i Halland driver tillsammans med Falkenbergs kommun och som till viss del finansieras av Falkenbergs Sparbank. Projektet går ut på att en klass ska lära känna ett lokalt företag och få ett uppdrag som företaget vill ha hjälp med att lösa. Eleverna jobbar med våra läromedel som vi har för grundskolan och får träna på att jobba från idé till färdig produkt med hjälp av uppdraget. Elevernas idéer och lösningar presenteras sedan för företaget och ibland blir det helt nya tankar som kommer fram från en ny målgrupp som företaget kanske inte i vanliga fall stöter på!

Korshags drivs och ägs av Pernilla och Niklas och det var också de som tog hand om eleverna under studiebesöket. Korshags är ett familjeföretag som startades av deras föräldrar för 40 år sedan. Korshags har vuxit mycket under åren och deras ledord är godare mat från havet! Deras vinnande koncept är att de röker fisken med färskflisad Halländsk alved och enbär i rökeriet. Det är det som ger laxen dess speciella smak!

Korshags

Under studiebesöket fick eleverna, förutom att provsmaka olika produkter som Korshags säljer även gå runt för att se hur hela processen går till från att laxen kommer till Korshags, filéas, röks och paketeras. Vilken procedur det var innan man är redo att få gå in i produktionen. Hygienen är extremt viktigt att tänka på i livsmedelsindustrin. Tvätta händer efter speciell ritual, skydd för skor, rock och skydd för håret tog en stund att fixa med men var väl värt mödan för att få se hur allt går till! Det blev också quiz och tid för att ställa frågor samt skriva ner sina favoriträtter under besöket. Som avslutning skulle eleverna fundera på hur de kunde få in fisk i deras favoriträtter. Det gick ju strålande och många fick med sig hem tankar om hur fisk kan ta en större plats i deras rätter som de lagar hemma!

Nu återstår det för eleverna med att jobba med uppdraget som de fick av Pernilla och Niklas - att göra en kampanj för att få fler att äta mer mat från havet! Det blir spännande att få ta del av deras arbete som kommer finnas för alla att beskåda på Falkenbergs Sparbank under vecka 13. Är du sugen på att få inspiration till din egen matlagning och få in mer mat från havet är det bara att gå dit och ta del av elevernas tips och idéer!

Stort tack till Korshags Food AB med Pernilla och Niklas i spetsen för att de på detta sätt är med och bidrar till entreprenörskap på riktigt för ungdomar i Falkenberg!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.