Hem / Nyheter & Event / Halland / Inspirationsföreläsning med Azad

Inspirationsföreläsning med Azad

Under uppstartsveckan för lärare hade vi på Ung Företagsamhet bjudit in Azad Ali från Nybro som inspirationsföreläsare till några skolor i Halland. Han pratade om hur motivation och drivkraft kan öka genom att jobba med entreprenörskap redan i tidiga åldrar i skolan.

Som 12-åring flydde Azad från Kurdistan i norra Irak. Efter flera år av farliga transporter och tillfälliga jobb kom han tillslut till Sverige för 6 år sedan. Azad berättar om sin tuffa resa från ett liv på flykt, via hantverksprogrammet i Nybro och UF-företag, till en middag med kungafamiljen på slottet. Idag arbetar Azad med sitt eget företag AXD Sweden men är också lärare på sin gamla skola i Nybro.

Azad lyfte tankar och idéer om hur man genom att möta samhället utanför skolan och ha andra mottagare för sitt arbete än bara lärare kan öka motivation och drivkraft hos eleverna. Att få in värdeskapande lärande i det vanliga arbetet. Varför inte samarbeta med ett företag som vill ha hjälp med att lösa ett behov så att de kan få tankar och idéer av en helt ny målgrupp samtidigt som eleverna lär sig om vad som väntar efter skolan? Eller varför inte bjuda in personer från samhället som har olika erfarenheter och som kan väcka elevernas nyfikenhet och ge inspiration? En annan viktig sak som Azad tryckte på är att hitta glädjen i undervisningen. Att det man gör är lustfyllt för eleverna!

Utöver föreläsningen visade vi på Ung Företagsamhet också upp våra läromedel för grundskolan och gjorde övningar från dem med lärarna. Våra läromedel kan fungera som en bra bas i arbetet med entreprenörskap där tydliga kopplingar finns till många ämnen. Det ledde till många nya idéer och tankar, stor glädje och en hel del skratt!

Avslutningsvis tog Azad upp tre saker som han tycker är viktiga att dela med sig av och sprida vidare till elever som man möter. Var envis, känn tacksamhet över det man har och erbjuds och ge aldrig upp! Det finns så många möjligheter! Det gäller att se dem och ta hand om dem!

Vill du också få inspiration kring hur du kan få in entreprenörskap i din undervisning och se mer av våra läromedel? Tveka inte att höra av dig!

Elin Emvall - projektledare

elin.emvall@ungforetagsamhet.se

0708633405

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.