Hem / Nyheter & Event / Halland / Samarbete mellan skola och näringsliv på riktigt!

Samarbete mellan skola och näringsliv på riktigt!

Yes! Nu är vi igång! Så lät tongångarna från både lärare, elever och inte minst från Malin som är platschef på Laxbutiken i Heberg. Klassen som är igång är årskurs 5 på Thoren Framtid i Falkenberg som nu har startat upp arbetet inom projektet It´s my future!

Under en förmiddag hann eleverna få inspiration av Ung Företagsamhet där entreprenörskap och entreprenörer diskuterades. Eleverna hade skickat in frågor om vad Ung Företagsamhet är för något och nu fick de svar på sina frågor! De fick också gissa vad olika produkter används till som före detta UF-elever har kommit på när de har drivit UF företag och de fick göra quiz om kända entreprenörer. Engagemanget lyste och glädjen var stor över att de insåg att de själva nu ska få vara entreprenörer och hjälpa ett företag med lösningar på ett problem som de har.

Malin tog sedan vid och berättade om Laxbutikens historia och hur företaget har utvecklats sedan det startade för 34 år sedan. Hon berättade också om sin roll som platschef och vad det innebär samt om flera andra yrken som finns representerade på Laxbutiken. Kanske några av eleverna kommer jobba där i framtiden!?

Slutligen presenterade Malin uppdraget som eleverna nu ska jobba vidare med. De ska ta fram förslag på vad Laxbutiken ska kunna göra med sin tomma lokal som tidigare har varit ett glasscafé! Oj! Vilken respons det blev och direkt bubblade det med förslag från eleverna! Nästa steg i processen blir att klassen ska cykla till Laxbutiken och få se hur lokalen ser ut för att sedan kunna jobba vidare med förslag och göra prototyper som ska presenteras under våren.

Vi vill gärna var med i projekt som detta då vi får möta en helt ny målgrupp som kan komma med förslag som vi troligtvis aldrig hade tänkt på! Vi vill också bidra till att eleverna får möta samhället utanför skolan och få en riktig mottagare. Det tror vi ger väldigt mycket för dem! Utöver detta ser vi en chans att göra lite reklam för oss för att få personer att söka sig till oss i framtiden!” – Malin, platschef Laxbutiken Heberg

I år deltar 12 klasser i åk 5 i projektet It´s my future i Falkenbergs kommun. Projektet drivs av Ung Företagsamhet tillsammans med Falkenbergs kommun och delfinansieras av Falkenbergs sparbank. Varje klass kontaktar ett företag i närområdet och samarbetar med det under lite längre tid. Klasserna får också läromedel av Ung Företagsamhet där entreprenörskap tränas samtidigt som många andra ämnen kommer med i arbetet.

Vi ser fram emot att se vad Thoren Framtid kommer på för idéer till Laxbutiken men också vad alla andra klasser kommer göra åt sina företag! Fortsättning följer….

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.