Hem / Nyheter & Event / Halland / Vinnaren av årets unga entreprenör i Halmstad 2022

Vinnaren av årets unga entreprenör i Halmstad 2022

Under fredagskvällens Näringslivsgala på Hotell Tylösand i Halmstad delade Ung Företagsamhet Halland ut pris till årets unga entreprenör. En utmärkelse för att uppmärksamma, hylla och lyfta lokala unga entreprenörer i Halmstad och vinnare 2022 blev UF alumnen Andreas Åkesson som driver BeeFarm. 

Motivering: "Årets unga entreprenör är en målmedveten och modig person som inte är rädd att ta sig ann nya utmaningar. Som en sann entreprenör har han vågat satsa och tro på sig själv redan som UF-företagare. Samtidigt som han varit en ambitions student på Högskolan i Halmstad har personen samtidigt lyckats starta upp ett företag som verkligen gör skillnad för biologiskmångfald och samhället, på riktigt. Årets Unga Entreprenör är en stor förebild och inspirerar andra unga att våga följa sina drömmar. Detta är bara starten på din blomstrande entreprenörskapsresa".

Att ta sig ann nya utmaningar och gå sin egna väg har alltid fallit sig naturligt för Andreas. Redan som 16 åring valde han att flytta upp flera mil upp till Södermanland för att börja på ett kanotgymnasium. Där fick Andreas chansen att starta ett UF-företaget Wapa Design som blev starten på hans entreprenörskapsresa. UF-företaget hade som affärsidé att sälja en exklusiv väggklocka med en design med inspiration från Koenigsegg som tillverkar världens snabbaste bilar. Andreas tog kontakt med Koenigsegg och fick ett ultimatum,”Gör ni en produkt som motsvarar den kvalitet och exklusivitet som vårt varumärke och bilar håller, då kan vi tänka oss att köpa in er produkt”. Med envishet och driv lyckades tillslut Andreas få Koenigsegg att köpa in deras produkt och sälja på deras hemsida. 

Vad gör han idag? 

Efter studenten hoppade Andreas på olika utmaningar och involverade sig i olika projekt. Allt från att utveckla en trehjulig elbil på en startup till att vara ansvarig konstruktör inom eventbranschen. 3 år efter studenten valde Andreas att sätta sig tillbaka på skolbänken och började sin tid som student på utvecklingsingenjörsprogrammet på Halmstad högskola.  

Av en slump träffade han på en student som pluggade samma linje som han på ett event i Stockholm. På deras tåg resa hem växte iden bakom Beefarm fram. Till början var tanken att ta fram en plattform för sammankoppla biodlare och bönder, för de såg att om insekter minskar på fälten så kommer det att leda till att skördarna får för lite pollinering, vilket sedan i sin tur resulterar i att skördarna minskar.

De såg att en del bönder hyr in bikupor till sina fält men hade inget sätt att nå biodlare och vise versa, men de märkte ganska snabbt att bönder hade inga resurser till att betala för bikuporna, och det var så deras nuvarande koncept växte fram. 

Idag erbjuder Beefarm en digital tjänst som ger biodlare och bönder ett sätt att samarbeta på med hjälp av externa företag som finansierar projekten. Företagen som finansierar projekten är företag som vill arbeta med hållbarhet i sitt csr arbete. På så sätt bidrar BeeFarm till en mer hållbar framtid på flera plan och ökar den lokala matproduktionen i samhället. Idag får Andreas och en till delägare coachning av High5 och planerar att expandera antal projekt det kommande året.

 "Genom entreprenörskap får du möjligheten att förändra och påverka framtiden för nästa generation. Du får omges av häftiga och drivna människor som inspirerar dig och du får vara med inspirera andra till att följa sina drömmar. Du blir också väldigt utmanad och utvecklas extremt mycket." Säger Andreas

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.