Individuellt val?

Välj UF-företagande!

Har du svårt att bestämma dig för vad du ska välja som individuellt val? Vårt tips är att välja kursen entreprenörskap och testa på att starta ett riktigt företag. UF-företagande går inte att jämföra med någon annan kurs på gymnasiet. Här har du inflytande på riktigt. Här går du från idé till handling. Här utmanar du dig själv och utvecklar massvis med entreprenöriella förmågor samtidigt som du har roligt. Våga testa något nytt, testa UF-företagande!

Vad är UF-företagande? 

Under ett läsår får du testa att starta, driva och avveckla ett företag. Du får ta fram en affärsidé och en produkt. Kanske vill du göra skillnad genom att förverkliga en idé som bidrar till ett mer hållbart samhälle? Kanske vill du testa på din yrkesskicklighet i ett eget företag? Möta kunder och få betalt för det du gör?

En fantastisk resa som jag har med mig hela livet

Våra UF-elever får alla med sig spännande erfarenheter från UF-året. När vi efter UF-årets slut ber eleverna beskriva UF-företagande med tre ord så säger de att det var kul, lärorikt och roligt. Nästan 9 av 10 elever beskriver året som lärorikt. 72 procent kan rekommendera en vän att driva UF-företag. (Novus elevundersökning 2020)
 

Du kan läsa mer om vad det innebär att driva UF-företag här. Titta gärna på vår film "Inför ditt UF-år" som riktar sig till de elever som ska driva UF-företag nästa läsår. 

Våra UF-företagare

Trädgårds-Leo UF
Leos affärsidé var att hjälpa framförallt äldre privatpersoner, som inte längre orkade med sina trädgårdar, att fortfarande få ha det fint. En affärsidé som var mycket uppskattad och där Leo också använde sina kunskaper från sin gymnasieutbildning i sitt UF-företag. 
 


Låt en kvinna tala UF
UF-företaget ville göra skillnad under sitt UF-år och valde att fokusera på social hållbarhet, genom en podcast där de intervjuade de olika kvinnor och lät dem berätta sina historier, och tala till punkt. Fokus var på minskad ojämlikhet och ökad jämställdhet. Tipset är att jobba med en affärsidé du brinner för och göra skillnad i samhället. 

 

Är du sugen på att driva UF-företag?

Kontakta UF-kontoret i din region eller prata med den lärare som ansvarar för UF-företagande på din skola. Vi ser fram emot att få ta del av din affärsidé!

De grundade ekologiska glassen Yollibox

Alla borde testa att driva UF-företag

De förändrar snacket i omklädningsrummet

Vår affärsidé kom till när vi drev UF-företag i Finspång.