Hem / Nyheter & Event / Jönköping / Månadens alumn: David marknadsför företag med lego
Alumn

Månadens alumn: David marknadsför företag med lego

Tänk att se ditt framtida bostadsområde i lego eller att få din bil i en legomodell. David Gustafsson har skapat sin affärsidé genom sitt stora intresse för just lego. Det startade som UF-företaget BrickScale UF, tre år har gått och David har sedan dess byggt allt från höjdhoppsställningar till Munksjötornet. Den 25 oktober dyker han upp i TV-rutan i det nya programmet Lego Masters Sverige.

BrickScale består av två grenar där David hjälper företag med att marknadsföra sig på ett nytänkande och lekfullt sätt. Den ena grenen består av stora modeller av lego som används för att visualisera företagens projekt för kunder och besökare, t ex i form av ett hus. I den grenen har David applicerat en klimatsmart del där legomodellerna består av begagnat lego från andrahandsmarknaden. När företaget är färdiga med sin modell återanvänder David modellens lego till nya modeller eller säljer vidare bitarna på marknaden igen.

”Det har varit populärt bland kunderna att man kan göra detta klimatsmart, även om det är plast kan man göra det hållbart igenom återanvändning” förklarar David.

Företagets andra del består av profilprodukter och byggsatser som är specialdesignade för kunden. Det kan till exempel handla om ett bilföretag som vill ha framtidens bil i en legomodell till sina kunder. David tar fram modellen av bilen, byggbeskrivningen och kartongen med all nödvändig information.

Allt startade som UF-företaget BrickScale UF för tre år sedan. Fokuset under UF-året blev att undersöka hur marknaden och intresset såg ut för legomodeller som marknadsföring, vilket slutade med en modell av Munksjötornet och Jönköpings länstrafik fick en buss i miniformat. David drev UF-företaget tillsammans med en kompis och året gav en mängd olika lärdomar. Den viktigaste lärdomen David tagit med sig är att våga ta betalt för sin produkt, vilket i hans fall är ganska klurigt då BrickScale inte har några konkurrenter som går att jämföra priser med.

Intresset för lego har funnits hos David sedan han var ett år. Vid åtta års ålder var fokuset på att bygga realistiska fordon med motorer. Bussen han gjorde för Jönköpings länstrafik hade en motor vilket gjorde att den gick att köra. David och hans kollega insåg dock snabbt under UF-året att intresset inte var tillräckligt stor för så avancerade fordon.

”Det är mer byggnader och byggsatser som är lönsamt. Sådant kan man slänga ihop enkelt jämfört med bussar och bilar som är mer tekniska” berättar David.

Det roligast samarbetet David har haft var direkt efter hans UF-år när han fick möjligheten att jobba med höjdhoppslegenden Stefan Holm. Detta var under en stor legofestival i Örebro där David fått en förfrågan av en av festivalens sponsorer om han kunde bygga en höjdhoppsribba helt i lego.

Den 25 oktober gör David entré i TV-rutan i det nya programmet Lego Masters Sverige. Ett program där legobyggare tävlar mot varandra i tvåmannalag där de på tid och med 2,5 miljoner legobitar ska bygga bl. a en skyskrapa eller ett minigolfhinder. Han förklarar att det häftigaste under produktionen var att ha tillgång till lego i princip obegränsad mängd. Upplevelsen av att vara med i en TV-produktion var nästan häftigare än själva byggandet i sig, och att hålla fokus med massa kameramän runtomkring sig var inga problem.

”Jag personligen stänger enkelt ute omvärlden när jag väl fokuserar på något. Jag tror det kommer att synas i programmet för när jag väl står och bygger då är jag i min lilla bubbla” avslutar David.

Lego Masters Sverige sänds på söndag den 25 oktober på TV4.

Följ länken här för att se programmet:

https://www.tv4play.se/program/lego-masters-sverige

bussen

Besök Brickscales hemsida här
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.