Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Film och artikel: Att arbeta med Ung Företagsamhet i den anpassade grundskolan

Film och artikel: Att arbeta med Ung Företagsamhet i den anpassade grundskolan

Vi besökte Junedals anpassade grundskola och träffade elever i årskurs 9 tillsammans med lärarna Jonna Lindholm och Camilla Larsson för att höra mer om deras arbete med materialet Se Möjligheternas tilläggsaktivitet Idéer som gör det möjligt, samt hur de tyckte det var att ställa ut sina skapade prototyper på den regionala UF-mässan på Elmia som ägde rum den 28 februari. Ovan får du ta del av en film från besöket och nedan hittar du en artikel om detsamma.

         Vi möttes av stolta elever som exalterat berättade om sitt arbete. En solcellsmobil som laddas av solceller i skärmen, Smart laddning- en laddare som passar alla telefonmärken, Ledphones- självlysande hörlurar som tänds automatisk när det blir mörkt, Skvättis- en festis som inte skvätter och Panikpåsen- att andas i när behovet finns att lugna nerverna. Så smarta produkter med ett genomgående miljötänk som är enkelt att applicera. Detta ger oss direkt förståelsen att dessa elever vet precis vad de pratar om. De är pålästa om sina produkter och flera av dem trycker exempelvis på vikten av att få bort plasten i haven och hur detta funnits med i bakhuvudet när idén tagits fram.

julia
Julia med Solcellsmobilen
jonathan och alex med Smart laddning
Alex och Jonathan med Smart laddning
Josefine, Ryan och Fadi
Fadi, Josefine och Ryan med Ledphones
Elin och Sara med Skvättis
Elin och Sara med Skvättis
Lukas och Emil med Panikpåsen
Lukas och Emil med Panikpåsen

När vi kommer in på ämnet mässan och hur det var att medverka på denna lyser eleverna upp:

”Roligt!”

”Det var kul att så många var intresserade av vår produkt! Många ville titta på planschen och ställde frågor.”

”Det var en jätterolig dag, många egenföretagare som kom dit.”

”Pirrigt!”

”Många kom fram och pratade med oss och blev intresserade av produkten”

Att få prata med besökare och presentera sin produkt är det genomgående svaret på vad eleverna tyckte mest om med dagen, och flera av dem skulle vilja ta sin produkt vidare i framtiden. En av eleverna är redan nu helt inställd på att driva UF-företag i gymnasiet.

Full rulle på UF-mässan
Full rulle på UF-mässan, foto Jonna Lindholm

När vi frågar lärarna varför de tycker man skall ta chansen för eleverna att ställa ut på mässan svarar Jonna:

”Det blir ett tydligt syfte och mål med arbetet. Man hade något att sträva efter. Jag upptäckte att många elever som varit blyga i klassrummet fick träna på att prata inför folk och som de nämner själva är det något de lärt sig, att prata inför andra. Det tyckte jag var ett stort mervärde.”

Camilla säger:

”För eleverna blir det väldigt konkret och verkligt att få ställa ut på mässan och jag tror det gav dem ökat självförtroende att vara med. Alla gick ju in på den stora mässan också, för att jämföra sig med de andra och vi tyckte nog att våra idéer var så goda som deras.”

Vi kommer in mer på hur man lagt upp arbetet inför mässan berättar lärarna att de använt sig av elevhäftet och lärarhandledningen som finns i materialet vilket har fungerat jättebra, och de har även gjort mestadels av de aktiviteter som varit medskickade.

”Vi förberedde oss inför mässan under tre veckor sammanlagt. Vi knöt an det ordinarie arbetet i flera ämnen vilket jag tycker har varit så bra med det här arbetsmaterialet. Man kunde jobba väldigt ämnesöverskridande så det har gått in i både SO, NO, Bild och även Svenska faktiskt” säger Jonna.

Vi frågar vidare hur de upplever att eleverna tycker det varit att arbeta med materialet, Camilla svarar:

Jag tycker att man märkt ett ökat engagemang, att de känner att de har ett tydligt mål i att de ska stå på en mässa och berätta för andra om sin uppfinning. Då har de tagit uppgiften på större allvar än om det var en vanlig skoluppgift.”

lärare och material
Exempel från elevernas arbete

Vi på Ung Företagsamhet är både djupt imponerade av eleverna och lärarnas arbete och såklart stolta över att de uppskattat att arbeta med vårt läromedel som hjälpt dem att nå så fina resultat.

Vill du veta mer om hur du kan arbeta med Ung Företagsamhet i grundskolan? Kontakta då Jönköpings grundskoleansvarige Ida Friis på tel. 036-336 69 26 eller ida.friis@ungforetagsamhet.se

Läs mer om Ung Företagsamhets läromedel för grundskolan här
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.