Natalie om UF-åren: "Äntligen har vi fått visa att vi också kan"
Hon grät av glädje – och smärta – när hon tog emot priset som ”Årets förebild” på den regionala UF-mässan i Jönköping i våras, berättar Natalie Karlsson och skrattar. För på vägen mot scenen slog hon i foten – men sedan sköljde stoltheten och glädjen över allt.
- Det var underbart och betydde mycket för mig. Jag började gråta direkt och mina föräldrar blev också jätteglada. Jag är stolt över mig själv att jag kommit så långt, säger hon.
I fyra år har Natalie gått på Handels- och administrationsprogrammet på Holavedsgymnasiet i Tranås, där hon också varit med och drivit ett UF-företag, Fyra årstider UF. Affärsidén? Att producera och sälja varor som marmelad, skärbrädor och julte beroende på säsong.
- Det bästa har varit att man får samarbeta, vara med sina vänner och verkligen visa vad man kan. Mina vänner är underbara! Jag vågar också ha utmaningar och kan vara mig själv. Det var svårare förut.
Jag är stolt över mig själv att jag kommit så långt.
Företaget är ett av flera inom gymnasiesärskolan, där Ung Företagsamhet i Jönköpings län sedan 2020 driver det treåriga projektet ”Företagare på riktigt” med stöd från Allmänna Arvsfonden, för att fler elever ska få testa att driva UF-företag. Projektet utgår från befintliga arbetssätt för gymnasiet som sedan anpassas utifrån behov. Exempelvis driver eleverna på gymnasiesärskolan oftast sina UF-företag under fyra år, istället för ett. Natalie, som har Williams syndrom, betonar flera gånger betydelsen av UF-företagandet.
- En del personer tror inte att vi med funktionsnedsättningar har förmågan trots att vi har det. Andra har kanske lite lättare men det känns bra att visa att vi också kan. Det är tack vare våra lärare.
Utmaningarna har varit flera, främst att hantera hela pandemin.
- Men vi kämpade på och hittade lösningar. Som vi alltid gör.
Nu har Natalie tagit studenten och var därför tvungen att lämna UF-företaget. Ett jobbigt steg enligt henne, men hon kommer hålla kontakten och har lovat att ställa upp om det krisar. Istället är planen att flytta till Värnamo för att läsa teater vid en folkhögskola i Värnamo vilket hon ser fram emot.
Vad tar du med dig från ditt UF-företagande till scenen?
- Att samarbeta. Att vara sig själv och känna att man duger som person. Sedan får man verkligen en känsla för att improvisera.