Hem / Nyheter & Event / Jönköpings län / Noll Deponi UF tog två EM-guld - har skapat årets innovation
ung företagsamhet gen-e ja europe

Noll Deponi UF tog två EM-guld - har skapat årets innovation

Några av Europas vassaste unga innovatörer och entreprenörer kommer från Gnosjö. Emil Falk, Selma Hästmark och Lucas Rundén och deras UF-företag Noll Deponi vann Årets innovation på EM i Ung Företagsamhet samt ytterligare ett EM-guld. Trion har skapat en maskin som kan minska återvinningscentralernas deponi med 50 procent.

På torsdagskvällen avgjordes EM i Ung Företagsamhet i Tallinn och det blev stort blågult jubel när UF-företaget Noll Deponi, som drivs av Emil Falk, Lucas Rundén och Selma Hästmark, prisades för Årets innovation. Gen-E, som tävlingen heter, är Europas största arrangemang för unga entreprenörer där omkring 800 deltagare från över 40 länder tävlade i flera olika kategorier. Noll Deponi UF representerade Sverige genom deras seger på SM i Ung Företagsamhet tidigare i maj. Efter prisutdelningen skrek trion ut sin glädje.
- Jag var mållös när dom sa att vi vann. Man sitter så spänd hela kvällen och så när de säger vårt företagsnamn så bara släpper allt. Jag är otroligt glad. Priset betyder jättemycket och det är något jag värderar högt, att vi har gjort något som är bra och är stolta över, säger Emil Falk.

Imponerade 

UF-företaget har byggt en maskin som kan minska deponiavfall på återvinningscentraler med 50 procent genom att separera glaset från fönster- och dörrkarmar. Under tävlingarna i Tallinn har trions affärsidé, hållbarhetstänk samt mäss- och scenpresentationer imponerat stort på juryn, precis som på SM tidigare i år. Att de fick just Årets innovation gladde trion extra mycket.
- Det känns väldigt kul. Det var det priset vi trodde mest på. Det känns som att all tid vi har lagt ner, de problem vi har löst under tiden, gav lite betalt nu, säger Lucas Rundén.

Ytterligare ett guld

UF-företaget tog även hem ytterligare ett guld under kvällen då de vann BNY Mellon Future First Award. Priset går till det företag som skapat en unik företagslösning på en klimat- eller social utmaning. Karolina Borg, regionchef på Ung Företagsamhet Jönköping, jublade även hon.
- Det är otroligt kul och vi är väldigt stolta över Emil, Lucas och Selma och deras UF-resa. De har verkligen visat vad Ung Företagsamhet, entreprenörskap och Gnosjöanda handlar om. Jag hoppas att det kan inspirera ännu fler till att vilja testa att utveckla sin företagsamhet, säger hon.

LÄS MER: UF-företaget Noll Deponi redo att kämpa om EM-guld med sin avfallsmaskin

Här kan du läsa mer om Gen-E. Tävlingen arrangeras av Junior Achievement Europa, som Ung Företagsamhet är en del av. 

Om Ung Företagsamhet 

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även på grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.