Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Fler kvinnliga chefer i UF-företag än i näringslivet

Fler kvinnliga chefer i UF-företag än i näringslivet

UF-företag är betydligt mer jämställda än företag inom det privata näringslivet, visar statistik från Ung Företagsamhet och Statistiska Centralbyrån (SCB). 5 av 10 chefer i UF-företagen är kvinnor medan motsvarande siffra för det privata näringslivet är 3 av 10.

Under läsåret 21/22 driver 36 273 gymnasieelever UF-företag, där eleverna på skoltid etablerar, driver och avvecklar riktiga företag, under ett läsår. Enligt ny statistik från Ung Företagsamhet är det jämnt fördelat mellan män och kvinnor både när det gäller antal UF-företagare och vilka som har chefspositionerna i UF-företagen.

5 av 10 chefer inom UF-företagen är kvinnor. Totalt sett är det 5 470 kvinnor, av totalt 11 335 personer (48 procent), som har titeln vd eller företagsledare för ett UF-företag.

Jämför man med det privata näringslivet är det en klar skillnad. Enligt siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, är 3 av 10 chefer kvinnor inom privat sektor. Även när man inkluderar fler chefsroller står sig statistiken kring UF-företagens ledande roller starkt när det kommer till jämställdhet.  

”Det är glädjande att se att UF-företagen är så jämställda. Vi ser så många fantastiska chefer i UF-företagen och genom Ung Företagsamhet får verkligen unga kvinnor träning för framtidens ledarskap.”
-  Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet i Sverige.

Det är inte bara på chefspositioner som UF-företagande har en positiv påverkan för jämställdheten. Forskning visar att kvinnor med UF-bakgrund är hela 80 procent mer sannolika att starta företag än de som inte fått samma möjlighet och att tidigare UF-företagare har 44 procent högre sannolikhet att bli chefer. Forskning visar också att tjejer och kvinnor utvecklas mer än killar och män när de får utbildning i entreprenörskap, exempelvis kring egenskaper som att nätverka och finansiell kunskap, vilket tidigare setts som hinder för kvinnligt entreprenörskap.

Vi vet att UF-företagande gör skillnad, både för individen och för samhället. De personer, framför allt kvinnor, som drivit UF-företag i gymnasiet startar oftare företag än andra, har lägre arbetslöshet och tjänar mer, säger Veronica Anderberg, Regionchef Ung Företagsamhet Kronoberg.

I Kronoberg finns många UF-företag vars affärsidé på olika sätt synliggör kvinnor och kvinnors situation i samhället, både i nutid och historiskt. UF 1921 UF lyfter utsatta kvinnors berättelser, Equal lights UF och Wineit UF hyllar kvinnokroppens olikheter i sina produkter och Women of Rock UF gör konserter för att lyfta rockband som frontats av kvinnor, i en annars mansdominerad bransch.
 

”I flertalet år har vi sett ett brinnande engagemang hos UF-eleverna rörande just frågor om jämställdhet, kvinnans roll men också utsatthet i samhället. Det känns otroligt lovande med en ung generation som vill göra skillnad för framtiden. Initiativrikedom och vilja finns det gott om bland Kronobergs unga”
- Veronica Anderberg, regionchef Ung Företagsamhet Kronoberg.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.