Rekord i Kronoberg: 95% av UF-företagen är intygsberättigade
Under läsåret 23/24 har 933 elever fått träna på och utveckla sin egen företagsamhet. De har genom Ung Företagsamhet Kronoberg fått testa på att starta, driva och avveckla ett UF-företag. Nu är läsåret slut, betygen satta och vi kan konstatera att region Kronoberg slår rekord; 95% av eleverna har tagit sig igenom UF-året och därigenom har ytterligare flera hundra ungdomar fått utveckla sin egen företagsamhet!
Ung Företagsamhet är en ideell, politiskt obunden organisation som är rikstäckande och uppdelat i 24 fristående regioner. UF-företagande drivs på alla gymnasieprogram under ett läsår, där eleverna får starta, driva och avveckla ett UF-företag. Eleverna får genom UF-företagandet utveckla företagsamma förmågor som efterfrågas på arbetsmarknaden – samarbetsförmåga, kreativitet, ansvarstagande, problemlösning är några av dem. I Kronoberg har 933 elever drivit UF-företag och motsvarade antal för hela Sverige är 36 000 elever.
Enligt ny statistik som har tagits fram av Ung Företagsamhet Sverige, har 95% av UF-företagen i Kronoberg avvecklats med ett godkänt UF-år under läsåret 2023/24. Dessa elever har genomfört och klarat de fem obligatoriska momenten; registrering, affärsplan, rådgivarkontakt, säljtillfällen och årsredovisning. Statistiken visar även på att region Kronoberg är över rikssnittet på 92%.
”Det är så roligt att det årligen inte bara är fler och fler elever som ges möjlighet och tar möjligheten, att driva UF-företag, utan vi ökar också för varje år andelen UF-elever som genomför ett fullgott år. En varm eloge till våra fantastiska lärare i länet som är nyckeln till framgång i det här. Inte bara ger de eleverna förutsättningarna att lyckas, de välkomnar också oss från regionkontoret ut i klassrummen så att vi får möjlighet att genomföra det strategiska arbete vi planerar för hela UF-året för att alla ska få ett så framgångsrikt UF-år som möjligt.” konstaterar projektledare Mia Johansson.
Forskning visar att Ung Företagsamhets processutbildning minskar ojämlikhet kring entreprenörskap både mellan könen och avseende socioekonomiska skillnader. Arbetssättet ökar elevernas tro på sin egen förmåga och elever som har drivit UF-företag är i lägre utsträckning arbetslösa och har en lägre sjukfrånvaro än de som inte har drivit UF-företag.
Ung Företagsamhet gör skillnad för individ och samhälle. Varje år förbereder vi elever på framtidens arbetsliv. De behöver vara förberedda på verkligheten när de lämnar skolans trygga väggar och det är såklart fantastiskt att vi kan hjälpa fler ungdomar med detta även om vi fortsatt vill att fler elever ska få möjlighet att driva UF-företag på gymnasiet och att våra läromedel ska vara en självklarhet även i grundskolan, säger Veronica Anderberg, regionchef på Ung Företagsamhet.
Pressmeddelandet finns att ladda ner via vår Press & Media sida.