Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Sommar UF 2022

Sommar UF 2022

”Under två veckor har 12 ungdomar i Växjö Kommun, främst från introduktionsprogrammet, testat sina inre entreprenörer, vässat sina språkkunskaper i svenska och framförallt fått en större tro på sig själva – vilka dagar vi har haft tillsammans”.

Sommar UF möjliggörs av Växjölöftet Sommar och projektleds av Ung Företagsamhet Kronoberg. Ungdomarna har det som feriearbete under veckorna 26–27, samtidigt som de har möjlighet att tjäna mer pengar, tack vare drivandet av Sommar UF-företagen. Upplägget är främst att testa på hur det är att driva ett företag, men för mig som har projektlett det har det varit så mycket mer. Första veckan fokuserade vi mycket på de tidiga stadierna i att driva företag – affärsidé, gruppdynamik, kommunikation, budget, marknadsundersökning, startkapital och affärsplan. För vissa var dessa helt nya begrepp, medan andra var mer bekanta med dem. Det som alla ungdomar dock hade gemensamt i slutet av första veckan var en solklart större tro på sig själva, och en gnista tänd inombords – något som är betydligt större än sommarjobbet i sig.

I början av andra veckan var ungdomarna förväntansfulla med sina spikade affärsidéer. Tre Sommar UF-företag hade bildats á fyra personer i varje grupp; Golden Culture med en vision om att fler ska få testa på deras kultur genom Sambosa och Bur Sokor, Sweet House med en sockrig affärsidé att sälja chokladkakor och isglass, och Neró med färska och hemgjorda jordgubbsmilkshakes. Nu var både produktion, marknadsföring och försäljning i gång på riktigt, och så även ungdomarnas engagemang och kreativitet. I det fullspäckade schemat hanns det även med två företagsbesök på Formac och Visma i Växjö, för att få en inblick i två etablerade företag. Under onsdagen genomfördes veckans höjdpunkt – torgdagen! Här hade ungdomarna ett ypperligt säljtillfälle och framförallt en perfekt möjlighet att utmana sig själva. Trots svajande väder gick försäljningen över förväntan och vi avslutade dagen med ett stort leende på läpparna.

Sommar UF avslutades med företagspresentationer, tårta och kubbspelande på Bergendahlska gården i Växjö. Hit var familj, vänner och släktingar välkomna, samtidigt som en inbjudan till kommunens utbildningsnämnd, partners och media hade gått ut. Efter lyckade företagspresentationer följt av många intressanta samtal var det dags för intygsutdelning för ett bra genomfört sommarjobb. Intyget symboliserar självklart ungdomarnas förbättrade entreprenöriella förmågor, men för mig är det framförallt en symbol för deras ökade självförtroende och genuinitet. Samhället behöver fler företagsamma ungdomar och precis som Nargis, Mohammed och Ibrahim sa är Sommar UF ”ett bra sätt att få testa det man brinner för”.

12 ungdomar har genom sitt sommarjobb skapat nya kontakter samtidigt som de har utvecklat sina entreprenöriella förmågor, och jag som har haft förmånen att projektleda Sommar UF har fått en än större tro att det vi på Ung Företagsamhet gör verkligen gör skillnad – skillnad på riktigt.

 

Citat från medverkande:

”Det bästa med Sommar UF är att jag fick möjligheten att träffa nya människor och lära mig något nytt. Jag tycker alla ska få möjligheten att jobba här och jag hoppas att jag kommer hit igen nästa år” – Mulki

”Jag tycker att du borde söka till Sommar UF för att där lär du dig hur man arbetar i grupp som bäst, och du lär dig sälja, prata med ungdomar som är ungefär lika gamla som dig, och du lär dig starta ditt eget företag!” – Ibrahim

”Jag har förbättrat min svenska, lärt mig att driva UF-företag och hur man säljer och samarbetar” – Mohamed

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.