Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Thoren Framtid i Ljungby ser möjligheter
Thoren Framtid ser möjligheter

Thoren Framtid i Ljungby ser möjligheter

Vad är en entreprenör och vilka kan bli det?- Thoren Framtid i Ljungby hade svaret.

Svaret på den frågan är ju såklart ALLA, alla kan bli entreprenörer om vi bara blir medvetna om vilka egenskaper vi behöver och får träna dem på rätt sätt. Detta gjorde Jessica från Ung Företagsamhet Kronoberg tillsammans med klass 4-5 på Thoren Framtid i Ljungby.

Maria och Erik som är lärare på skolan ville ge eleverna en överraskning inför att de skulle börja arbeta med vårt läromedel ”Se möjligheterna” och vilken överraskning det blev!

"Det var med stora ögon och nyfikenhet som eleverna tittade på mig när de kom tillbaka från rasten.

-Vem är du och vart kommer du ifrån? Har du åkt hela vägen från Växjö till oss?"

Eleverna ska jobba med Se möjligheterna under en månads tid då de ska få lära sig om entreprenörskap och entreprenöriella förmågor. De kommer även få träna på att se behov, hitta lösningar och presentera sin idéer.  

"Jag inser snabbt hur roligt och viktig det är för eleverna att få träffa personer som arbetar utanför skolvärlden. Att vi tar oss tiden att visa vårt intresse för dem och lyssnar på alla kloka idéer som de har -om 20 år så kanske det är just dem eleverna som är dina arbetskamrater eller blivande chef. "
Säger Jessica, projektledare för grundskolan

En kille räcker upp handen och säger att "jag kan bli entreprenör för min pappa har ett eget företag som hans pappa tidigare haft så det ligger i släkten". En annan elev hakar på och säger att hans pappa är snickare och därefter fyller nästa i att hans mamma har företag inom trädgårdsarbete och sedan fortsätter eleverna att fylla i den ena efter den andra. Efter en rolig och kreativ inledning fortsätter eleverna titta på olika kända entreprenörer som bland annat Astrid Lindgren, Steve Jobs, Bianca Ingrosso och Greta Thunberg- syftet är att visa bredden på företagsamhet.

I läromedlet Se möjligheterna ingår olika entreprenörskort och eleverna får läsa om Mikael och Kajsa som båda kommit på nya produkter, eleverna fick sedan tänka ut vilka egenskaper de hade och hur de kom fram till sin idé.

"Eleverna är snabba med att hitta egenskaper som tålamod, driv, intresse och vilja. Vi pratar även om att de inte gav upp trots att flera misslyckande och att man kan lära sig mycket av att misslyckas."

Därefter följde fler spännande utmaningar med fokus på att väcka elevernas nyfikenhet, att tänka utanför boxen och komma på nya affärsidéer. 

"Vi är så vana att bara se saker på ett sätt men vi behöver träna vår hjärna på att kunna se saker på olika sätt och vad man mer skulle kunna använda föremålet till. Jag menar ett bildäck behöver inte bara användas som ett hjul till fordon- det kan bli ett perfekt cykelställ eller en rolig figur på lekplatsen också. Det här är ett bra sätt att utveckla sin kreativitet och nyfikenhet." säger Jessica. 

Eleverna upplever att det var svårt till en början men efter ett tag lossnar det och kreativiteten flödar. Det skissas, diskuteras, vissa mäter sina armar för att få ett perspektiv på hur långt det är och det är inte svårt att ta miste på deras entusiasm och glädjen till att få göra något nytt. Vissa av eleverna hade även hunnit fundera på hur de skulle kunna utveckla entreprenörerna Mikael och Kajsas produkter som eleverna läst om tidigare. 

"Det här var verkligen en inspirerande, rolig och givande förmiddag för både elever och lärare" säger Maria, lärare på Thoren Framtid i Ljungby. 

"Jag har lärt mig så mycket av den här dagen och jag ser verkligen fram emot att knyta ihop säcken om en månad och få höra alla kreativa lösningar samt att se hur eleverna utvecklat sina företagsamma egenskaper." avslutar Jessica, projektledare för grundskolan.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.