Hem / Nyheter & Event / Kronoberg / Vad kan du om Ung Företagsamhet?

Vad kan du om Ung Företagsamhet?

Här hittar du alla svar från quizet om UF-historia.

Måndag och första dagen på E-week. Kanske har du gjort vårt quiz som hittas på Instagram, eller så är du bara allmänt nyfiken på Ung Företagsamhet och dess historik.

Fråga 1: Vilket år grundades Ung Företagsamhet?logo

I Sverige grundades vi 1980 i Östergötland av civilingenjören Jan Ekermann och Robert W Grubbström, professor i produktionsekonomi vid Linköpings universitet. På det första styrelsemötet inleddes stadgarna med: ”Föreningen Ung Företagsamhet har till ändamål att ge skolungdomar insikter i näringslivets och arbetslivets villkor. Detta sker genom att ungdomarna under sakkunnig ledning bildar miniföretag, i vilka man tillverkar och marknadsför verkliga produkter”

Fråga 2: Hur många UF-företag startades under det första året?

De två första UF-företagen som drivs av 35 elever etablerades sedan under hösten 1980, ett vid Mosstorpsskolan i Skärblacka som tillverkade handgjort papper och ett vid Ånestadskolan i Linköping som gör en skolkatalog. Ung Företagsamhet hade kommit för att stanna och växa.

Fråga 3: Hur många har drivit ett UF-företag sedan starten?

Sedan starten 1980 har ca 487 000 elever drivit ett UF-företag. Visst du att personer som har drivit företag: starta egna företag i högre utsträckning? Har färre arbetslöshetsdagar och en högre snittlön än personer sin inte drivit ett UF-företag? Du kan läsa mer om våra resultat här.

Fråga 4: Hur länge har Sara Almkvist jobbat på UF-kontoret?

Sara har jobbar på UF-kontoret i sju år och är i grunden utbildad lärare. Innan hon blev Regionchef 2016 arbetade hon som projektledare.

Fråga 5: Hur många på UF-kontoret har drivit ett UF-företag? 

Rätt svar? Tre stycken. Tea, Felicia och Martin har alla tre drivit ett UF-företag under sin gymnasietid. Tea och Felicia drev båda framgångsrika företag som tog sig till SM på Katedralskolan, medans Martin drev ett tämligen mediokert företag på Växjö Fria. När alla ser tillbaka på sin tid som UF-företagare har alla något att ta med sig och just det är det bästa med UF-företagande. Oavsett nivå får man med sig lärdomar och erfarenheter för resten av livet.

1

 

Spana in produkterna i UF-gallerian här

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.