Samhällsdetektiverna

En röd tråd genom grundskolans lägre åldrar
Det blir så lätt bara prat. Det måste bli GÖRA!

Historien om Samhällsdetektiverna

Lågstadieläraren Maria Karlsson hade gjort en iakttagelse under sina många år som lärare:  det görs väldigt lite material och utmaningar för just lågstadiet kring studie- och yrkesvägledning och samverkan skola-arbetsliv.
"Däremot på mellan- och högstadiet finns hur mycket som helst!" konstaterar Maria. "Det är som om man inte räknar med de yngsta eleverna!" Därför vände hon sig till Ung Företagsamhet.

"Det blir så lätt bara prat. Det måste bli GÖRA! Särskilt för de yngsta eleverna. Annars tappar de intresset!" säger hon. 

Tillsammans med Maria och hennes elever tog Ung Företagsamhet Skaraborg fram konceptet Samhällsdetektiverna. Med utgångspunkt i UF:s läromedel Vårt samhälle, som fungerar som en röd tråd, har de utforskat samhället, bit för bit. Eleverna har både jobbat i klassrummet och med olika hemuppgifter, studiebesök och klassrumsbesök.

På Samhällsdetektivernas valdag fick andra elever rösta, precis som i de allmänna valen.
På Samhällsdetektivernas valdag fick andra elever rösta, precis som det går till i de allmänna valen med valurna och bevittnad röstlängd..

Samhällsdetektiverna utforskar samhället

I årskurs 1 gick klassen igenom olika delar i samhället och kopplade det till små uppdrag på skolan, där de fick besök av olika yrkesgrupper, gjorde studiebesök och små utflykter. De olika delarna klassen utforskade blev till teman som kopplades till olika skolämnen. Eleverna fick även hemuppdrag, som att intervjua någon vuxen om deras arbete eller gå och källsortera och dokumentera och presentera för klasskompisarna. I slutet av årskurs 1 kunde eleverna en stor mängd yrken, skillnaden mellan privat och offentlig sektor och hur de hör ihop, varför vi går i skolan, vad ett företag är, vad en politiker gör och många andra saker.

I årskurs 2 jobbade klassen med demokrati. Hur går en demokratisk process till egentligen? Vilka svårigheter kan man stöta på när man vill komma fram till ett gemensamt förslag? Här fick eleverna anordna en egen valrörelse där de fick ta fram olika förslag på vad som ska hända med den tomma lokal som finns i Vårt samhälle. Arbetet innefattade såväl valdebatt som valvaka och andra elever på skolan fick ta till sig av informationen och rösta på sitt förslag. 

Samhällsdetektiver på besök på PrismaTibro!
Malin Buss på PrismaTibro berättar om trafiksäkerhet för Samhällsdetektiverna

Skarpa uppdrag från näringslivet

Samhällsdetektiverna har även blivit ett naturligt sätt att koppla på olika företag, kommunala verksamheter och samarbetspartners. I årskurs 2 och 3 fick klassen träffa flera yrkesföreträdare och gjorde studiebesök, och mot slutet av årskurs 3 var de med och tog fram Samhällsdetektivernas första företagsutmaning, där lågstadieelever får utforska trafiksäkerhet i Vårt samhälle och i sin närmiljö tillsammans med UF:s partnerföretag PrismaTibro.

UF Skaraborgs partneransvarig Lena Christensson, en av skaparna av Samhällsdetektiverna, träffar många företag som vill göra något konkret för att hjälpa unga människor hitta sin väg ut i yrkeslivet. 
"Många uppskattar verkligen att få göra något för de yngsta eleverna. De är så nyfikna på samhället och näringslivet har verkligen förstått att det är här man måste börja för att hitta sina framtida medarbetare!" säger hon.

Hanna Bohrén, grundskoleansvarig på UF Skaraborg håller med.
"I årskurs 9 när eleverna ska välja till gymnasiet har de ofta väldigt låg kännedom, både om vad de själva gillar och är bra på, men också vilka yrken, branscher och samhällsfunktioner som faktiskt finns och hur det är att jobba där. Något vi märkte t ex när vi var på besök med barnen på en bondgård var att flera var väldigt upprymda när vi kom tillbaka till skolan och ville PRAO:a på en bondgård eller rentav bli bonde! Så att låta barnen tidigt få möta olika branscher kan vara det bästa näringslivet kan göra för att säkra kompetensförsörjningen!"

Upplägg som kan anpassas 

Samhällsdetektiverna är nu tillgängligt för alla grundskolelärare i Skaraborg via Ung Företagsamhets hemsida. Här kan läraren logga in och hitta planeringsmallar, presentationer och inspiration. Upplägget är utformat för att man ska kunna anpassa nivån och intensiteten, t ex beroende på om man vill jobba mer intensivt eller från och till under en lång tid, eller i ett eller flera ämnen. 

Tanken är också att de aktiviteter som redan genomförs på skolan lätt ska kunna "knytas in i den röda tråden". Konceptet underlättar därmed för kommuner som vill utforma en SSA-plan, där lärarna kan få utbildning i Vårt samhälle, material och hjälp igång av Ung Företagsamhet, och där kommunen centralt kan planera vilka aktiviteter de vill att alla elever ska ha möjlighet att delta i, vilket både säkrar likvärdighet och underlättar för både lärare och studie- och yrkesvägledare. 

Vill du veta mer om Samhällsdetektiverna? Eller ge dem ett uppdrag?

Hanna Hjalmarsson Bohrén
Grundskoleansvarig, Skaraborg
Kontakta mig om:
Frågor som rör våra läromedel, grundskola och SSA, samt fakturering och hemsida.
Lena Christensson
Partneransvarig, Skaraborg
Kontakta mig om:
Du har frågor om samarbeten och partnerskap.

Läs Samhällsdetektivernas blogg!

Vårterminen-22 startade ett spännande pilotarbete på Billingskolan i Skövde kommun, där läraren Maria Karlsson och hennes elever ska använda Vårt samhälle under hela lågstadiet. Arbetet dokumenterades i en blogg, där du kan följa Maria och hennes elever hur de utforskar samhället, steg för steg, tillsammans med UF och olika personer från kommunen och näringslivet!