![](https://ungforetagsamhet.se/sites/default/files/articles_media_images/41371713195_dd8f369349_o.jpg)
Näringslivsutvecklarens betydelse för ungas framtid
Vi på Ung Företagsamhet Skåne vill lyfta betydelsen av att ha en näringslivsutvecklare som engagerar sig i ungas företagsamhet. Att vilja utveckla Ung Företagsamhet på skolorna och driva evenemang eller projekt som främjar utvecklingen. Är du själv en näringslivsutvecklare, eller är du en lärare som vill involvera kommunen eller näringslivet mer? Kontakta oss gärna om du vill ha stöd för att bolla idéer eller tankar.
Vi fick möjlighet att prata med Jenny Norberg Randowo om hennes roll som näringslivsutvecklare i Ystads kommun. Utöver sitt arbete i Ystad, är hon drivkraften bakom att alla UF-lärare från Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Ystad är välkomna att samarbeta – ett viktigt initiativ för att få fler lärare och elever engagerade.
Hur arbetar Ystads kommun med Ung Företagsamhet kopplat till grundskola och gymnasiet?
Vi är främst dörröppnare och skapar samverkansarenor mellan skola och näringsliv. I Sydöstra Skåne är jag samordnare för alla UF-skolor i Ystad, Simrishamn, Sjöbo och Tomelilla. Tillsammans med lärarna planerar vi aktiviteter under UF-året, t.ex. draknäste, säljtillfälle, mässor m.m.
På vilket sätt samarbetar Ystads kommun med lokala företag, skolor, andra kommuner och organisationer för att skapa möjligheter för barn och ungdomar att utveckla sina entreprenöriella färdigheter?
Vi arbetar t.ex. tillsammans med Nyföretagarcentrum, gymnasieskolorna och Kommunalt aktivitetsansvar (KAA) med ett projekt som syftar till att:
- Väcka nyfikenhet och intresse samt en ökad insikt kring vad entreprenörskap och företagande är-våga testa!
- Elever som har drivit UF-företag ska se möjligheten att fortsätta med sitt företag efter studenten. Vägen till stöd ska vara enkel och tydlig.
- Genom projektet inspirera gymnasieelever att våga testa att starta UF-företag.
- Alla elever samt ungdomar som är inskrivna i KAA ska få möjlighet att ”lära känna” NFC och veta vilket stöd man kan få av dem, om de funderar på att starta eget senare i livet. De har då en naturlig kontakt med Nyföretagarcentrum, som kan stötta och hjälpa till att komma i gång på ett bra och hållbart sätt.
- Alla gymnasieelever samt ungdomar som är inskriva i KAA ska ges möjlighet att upptäcka, testa och utmana sina entreprenöriella förmågor.
- Att våga vara kreativ och tro på sina förmågor.
- Allt vi gör erbjuder vi till kommunerna i sydöstra Skåne.
Vilka projekt/evenemang driver eller stöttar ni upp med för att skapa de bästa möjligheterna för barn och ungdomar i kommunen?
Se ovan. Utöver detta har vi paketerat aktiviteter som skolor och näringsliv kan ta del av, där vi även presenterar goda exempel från olika branscher.
Läs mer om Ystad kommuns arbetsmodell, Kompetenskompassen och dess strategiska aktiviteter.
Hur ser du på framtiden för ungdomars entreprenöriella utveckling, och vad tror du är de viktigaste kompetenserna och erfarenheterna?
Det finns väldigt goda möjligheter till stöd och inspiration så förutsättningarna finns där. Dessutom är så många ungdomar innovativa och modiga, de vill och vågar testa. Jag tror att några av de viktigaste kompetenserna eller egenskaperna är driv, uthållighet och mod. Att våga testa och göra ”fel” och att lära sig av erfarenheten, se det som kunskap istället för misslyckande. En annan viktig faktor är att satsa på det man brinner för eller har ett stort intresse för.
Vi vill tacka Jenny för denna intervju och hoppas ni blev lika inspirerade som oss!