Skolhackathon i Minecraft Education - sista chansen!
Skolhackathon - Ett spännande pilot-projekt där skolelever i ÅK 4-6 får planera och bygga sina egna samhällen. De får använda Ung Företagsamhets läromedel Vårt Samhälle och Microsofts Minecraft Education som vertyg och bygga sina egna samhälle utifrån ett case - "Den klimatneutrala staden". Skolhackathon har varit ett populärt och uppskattat projekt i övriga regioner i landet. Nu är det Skånes tur att hoppa på tåget.
Genom Skolhackathon har du chansen att skapa förutsättningar för dina elever i skolan/kommunen att utveckla entreprenöriella förmågor som till exempel kreativitet, problemlösning, samarbete, kommunikation samt presentationsteknik i en ny spännande form.
Nedan finns de olika stegen i processen och vill du anmäla dig så finns länk till anmälan längst ner på sidan.
Hur funkar det?
Steg 1 - Eleverna planerar sitt samhälle
Först får eleverna arbeta med Ung Företagsamhets läromedel Vårt Samhälle. De får lära sig om hur ett samhälle är uppbyggt, och vilken betydelse människor och arbetsliv har för samhället. De får även koll på hur de själva kan vara med och bidra, samt hur man kan planera sitt egna samhälle. De planerar sitt samhälle utifrån ett case på temat "Den klimatneutrala staden". (v. 42-44)
Steg 2 - Eleverna bygger en prototyp av sitt samhälle
Innan eleverna går in i den digitala världen ska de få skissa och bygga en prototyp av sitt samhälle. Eleverna använder återbruksmaterial för att bygga sina prototyper och dokumenterar arbetets gång med korta anteckningar och bilder. Därefter får eleverna förbereda och presentera sina modeller för klasskamraterna som ger "two stars and a wish". Efter klassens feedback omarbetar eleverna sin prototyp för att förbättra den. Syftet är att eleverna ska använda sig av insikter från sitt test för att förstå mer om problemet och därigenom kunna leverera en bättre lösning på uppgiften. (V.45-51)
Steg 3 - Eleverna bygger sitt samhälle i Minecraft
Sen är det dags för eleverna att bygga sitt samhälle på riktigt i Minecraft Education. Den klassgemensamma uppgiften syftar till att eleverna på ett demokratiskt sätt tillsammans ska utveckla och bygga upp sitt samhälle utifrån caset i Minecraft. Samtliga klasser kommer att bli tilldelade en given yta där de tillsammans får besluta vad som ska byggas. (v.2-6)
Final
Eleverna presenterar sina Minecraft byggen i klassen och röstar demokratiskt fram den grupp som de tycker har bäst lösning i sitt samhälle, kopplat till caset och som ska representera klassen i Skolhackathons Skåne final 6 Februari. Under den regionala finalen kommer eleverna att möta en jurygrupp som består av personer som på
olika sätt har kompetens inom årets tema. Den regionala vinnaren får möjlighet att tävla med sitt bidrag på nationell nivå.
Missa inte chansen att vara med på detta spännande pilot-projekt i Skåne - anmäl din klass redan idag!