Hem / Nyheter & Event / Skåne / Summering av UF-året 2023/2024

Summering av UF-året 2023/2024

Sommaren är äntligen här och det betyder att detta UF-år börjar lida mot sitt slut. Läsåret 2023/2024 har varit en händelserik period med många framgångar, lärdomar och minnen att ta med sig inför framtiden. Innan det är dags för sommarlov och semestrar vill vi summera det gångna året. Sedan blickar vi framåt mot ett nytt läsår i entreprenörskapets tecken!

En inspirerande start 
Vi rivstartade läsåret på Helsingborg Arena i september med det årliga evenemanget, StartUp. Här samlades drygt 2500 gymnasieelever för att ta del av inspiration och information inför det kommande UF-året. Dagen inleddes med en nätverksfrukost tillsammans med våra värdefulla samarbetspartners, innan vi drog i gång med ett storslaget scenprogram framför ett hav av peppade elever. På agendan fanns bland annat inspirerande föreläsningar från det tidigare UF-företaget Locker Room Talk samt grundaren av Quickbutik, Azddin Benberkan. Anmälan till StartUp 2024 är öppen - anmäl din klass här!

Nytt rekord i Skåne
Efter StartUp var höstterminen officiellt i rullning och UF-årets starta-fas övergick snabbt till den fartfyllda driva-fasen. När registreringen stängde i december kunde vi med glädje konstatera att vi hade ett rekordhögt antal på 3875 UF-företagare i Skåne. Utöver dessa elever hade vi även 372 registrerade UF-lärare som tagit sig an det viktiga uppdraget att utbilda våra elever i entreprenörskap. För att avsluta kalenderåret på bästa sätt, hade vi en julmarknad för UF-företag på C4 Shopping som blev väldigt uppskattad av både elever och besökare.

Spännande satsning på grundskolan
På grundskolan introducerades det nya utbildningskonceptet Skolhackathon, som går ut på att elever i årskurs 4–6 ska få känna delaktighet i samhällsfrågor och samtidigt lära sig mer om innovation, demokrati och entreprenörskap. Projektet börjar med att eleverna arbetar med Ung Företagsamhets läromedel Vårt Samhälle och avslutas med att de får planera och bygga sitt samhälle i Minecraft Education. I år var det åtta skånska mellanstadieklasser som tävlade om vem som byggt det bästa samhället med temat ”Det klimatneutrala samhället”. I januari fick de presentera sina samhällen för en jury under den regionala finalen på Vattenhallen Science Center och medverka på en minst sagt livfull prisutdelning. Gör en intresseanmälan till nästa års Skolhackathon här.

För våra högstadieelever har vi bland annat jobbat med Framtidskoll, ett koncept som vi genomför i samarbete med Swedbank och Sparbanken Skåne, där vi åker ut och inspirerar elever i åk 9. Vår ambition är att ge eleverna bättre kunskap och förutsättningar kring entreprenörskap, privatekonomi, gymnasieval och olika yrken. 

Evenemangstätt alumni-år
UF Alumni är ett nätverk för de som tidigare har drivit UF-företag och brinner för entreprenörskap. Genom olika typer av nätverksträffar och aktiviteter tillsammans med likasinnade, bidrar UF Alumni till personlig utveckling och en drivkraft att växa. 

Redan i augusti kickstartade vi alumni-året med första evenemanget, Restart, som anordnades tillsammans med våra ambassadörer Hetch och Almi. Det blev en inspirerande eftermiddag som bjöd på värdefulla insikter om hur man tar sig vidare som entreprenör efter UF-året. Näst på tur var Boost som arrangerades tillsammans med Emax, där energi och ledarskap stod som genomgående tema. Alumninästet blev årets första tävling, där Skånes UF-företagare fick möjlighet att pitcha inför våra alumner och tävla om en SM-plats. Slutligen under våren fick våra alumner medverka på Vinst för alla med Akea och Malmö FF, för att ta del av föreläsningar med idrott, föreningsliv och varumärkesbyggande i fokus. 

Jubileumsmässan på Emporia
I februari anordnades den tionde upplagan av UF-mässan på Emporia och för att fira detta jubileum hade vi rekordmånga deltagare på plats. Hela 1400 UF-företagare fördelat över 390 UF-företag fick chansen att imponera på Emporias besökare under tre härliga dagar. Trots att mässan var i Malmö hade vi representanter från Skånes alla hörn och 50 olika gymnasieskolor. Parallellt med mässan genomförde vi även inspirationsföreläsningar för Skånes högstadieelever, som sedan fick besöka mässgolvet och inspireras inför deras kommande UF-år. 

Regionala UF-mästerskapen
Vårterminens nästa stora evenemang var den regionala Tävlingsdagen som ägde rum på Malmö Live. I år var det 77 UF-företag som hade tagit sig hit, genom att först ha fått sina skriftliga bidrag genom juryns gallringar. Nu skulle de få chansen att pitcha framför en jury och göra upp om de åtråvärda topplaceringarna i de olika tävlingskategorierna. De UF-företag som fick ta emot publikens jubel under prisutdelningen fick utöver vinstcheckarna en biljett in till finrummet - SM i Ung Företagsamhet!

Framgångar på SM
I takt med att UF-företagen avvecklades runt om i Sverige, vallfärdade hundratals av dem till Stockholm för att tävla om SM-guld. Här fick de återigen pitcha inför en nationell jury, men även ställa ut på mässan och briljera med sina monterbyggen, säljtekniker och andra erfarenheter som de tagit med sig under UF-året. I de angränsande lokalerna fanns också grundskoleelever som presenterade hållbara lösningar för framtiden, UF-lärare som deltog på den nationella lärarkonferensen, samtidigt som spännande möten mellan UF-alumner, näringsliv och politiker ägde rum. Efter två händelserika dagar kunde vi med stolthet åka hem till Skåne med ett guld och ett silver i bagaget. En fin avslutning på året!

Tack!
Slutligen vill vi på Ung Företagsamhet Skåne rikta ett stort tack till alla våra partners som möjliggör vårt arbete, alla UF-lärare som utbildar Skånes framtid och alla fantastiska UF-företagare som aldrig slutar att imponera. Vi vill också tacka våra alumner, jurymedlemmar och övriga eldsjälar som har engagerat sig och bidragit till detta fantastiska UF-år. Vi ses igen till hösten!

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.