Hem / Nyheter & Event / Skåne / Summering av UF-mässan 2023

Summering av UF-mässan 2023

Efter en lång period präglad av pandemi och inställda evenemang blev det äntligen dags den första upplagan av UF-Mässan sedan 2020. Under tre fullspäckade dagar på Emporia i Malmö, kom det över 350 UF-företag som byggde montrar, presenterade sina affärsidéer och sålde till tusentals glada besökare.

Morgnarna den 1–3 mars strömmade UF-företagare in på Emporia och började bygga sina montrar i köpcentrets foajéer. När personalen till de ordinarie butikerna rullade upp sina jalusier stod UF-företagarna redo att sälja i sina nybyggda montrar. Över 1200 elever ställde ut på Emporia över de tre dagarna när Emporias besökare fick en glimt av framtidens företagare.

Ung Företagsamhet på grundskolan
Det var inte bara UF-företagare som ställde ut på Emporia. På plan 1 annordnas varje dag ett grundskoletorg där elever från årskurs 1 till 8 visade upp hur de arbetat med Ung Företagsamhet. Rektor från Europaportens skola, Matilda Ivansson har arbetet med Ung företagsamhet och entreprenörskap på gymnasiet i över 10 år och uttryckte sig positivt om entreprenörskap på grundskolan: ”Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende. Genom att använda UF:s metoder och läromedel får eleverna möjlighet att utveckla sin förmåga att omsätta idéer till handling och lösa problem. Denna terminen har vi på Europaportens skola arbetet med Vårt samhälle.”

Mässans tävlingar
Tävlingarna Årets Säljare och Årets Monter pågick fortlöpande under mässan och bedömdes av våra kringvandrande jurymedlemmar. Totalt 12 säljare och 10 montrar utsågs slutligen till finalister och avancerade därmed till Tävlingsdagen 2023. De som i sin tur tar sig vidare från Tävlingsdagen den 27 mars, kommer få åka upp till Stockholm och delta på SM i Ung Företagsamhet.

Elevseminarium
Under alla tre mässdagar framförde våra skolinspiratörer, Emmie och Jesper, ett elevseminarium på Malmömässan för 1000 av Skånes blivande UF-företagare. De berättade om vad UF-företagande innebär, hur man kommer på en bra affärsidé och hur man ska gå tillväga för att maximera sitt UF-år. Vi hoppas att ni som besökte dessa event blev inspirerade och vi ser fram emot att följa er under UF-resan som väntar efter sommaren. Glöm inte att ni som är blivande UF-företagare kan föranmäla er på vår hemsida
här.

Nätverksträff
På fredagen anordnades en nätverksträff på Malmö Arena, där representanter från det skånska näringslivet träffades för att luncha och samtala om hur vi tillsammans bygger Skånes och Sveriges entreprenöriella arbetskraft. Träffen bestod även av en paneldebatt med aktörer från skola, kommun, inkubator och näringsliv. Naturligtvis blev det också en avslutande rundtur på Emporia bland alla UF-företagare.


Tack!
Vi vill rikta ett stort tack till alla elever, partners, funktionärer och jurymedlemmar som har gjort att vi kunnat genomföra årets UF-mässa. Vi hoppas att ni har haft lika fantastiska dagar som oss och att vi ses igen på Tävlingsdagen den 27 mars!

Ni hittar bilder från mässdagarna här!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.