Hem / Nyheter & Event / Skaraborg / Årskurs 5 löser samhällsutmaningar i Minecraft
Hackaton_2021

Årskurs 5 löser samhällsutmaningar i Minecraft

Till hösten väntar en ny spännande utmaning för några av Skaraborgs grundskolor, då årskurs 5 ska få lösa samhällsutmaningar med hjälp av Minecraft!

Nytt koncept

Konceptet kom till för några år sedan då två bekanta som jobbade på UF Västernorrland och Technichus Science Center funderade över hur de kunde samverka och lösa några av framtidens utmaningar. Produkten blev Skolhackathon i Minecraft, som blivit något av ett fenomen i flera UF-regioner, och nu är det alltså dags för en pilot i Skaraborg!

En första infoträff för lärare har hållits och flera skolor har redan anmält sig att vara med. I Skaraborg har vi detta första år valt att fokusera på Falköping, Götene, Hjo, Lidköping, Skara och Skövde, och ett par skolor från varje kommun. På sikt är dock tanken att Skolhackathon i Minecraft ska vara något som deltagande kommuner kan t ex planera in i sin SSA-plan och delta i med alla skolor.

Pilot i Skaraborg till hösten

I augusti stänger anmälan och strax därefter drar arbetet igång på de anmälda skolorna! Eleverna börjar med att jobba med UF:s läromedel Vårt samhälle. Därefter får de en utmaning som ska lösas i Minecraft. Hela klassen bygger på samma "värld" men kan dela upp sig i grupper som jobbar med olika delar. Den färdiga "världen" blir sedan ett tävlingsbidrag - först i den regionala finalen, där vinnarna går vidare till SM. I varje tävlingsmoment engageras en jury, precis som vid UF-mässan, och det finns även möjlighet för partnerföretag att bidra till arbetet med Skolhackathon.

Samverkan med näringslivet

Skolhackathon i Minecraft är en unik satsning som görs i samverkan mellan UF och regionens science center. I Skaraborg sker samarbetet mellan UF och Dalénium, där UF fokuserar på entreprenörskap och Vårt samhälle och Dalénium på programmeringen och Minecraft, där deltagande lärare kommer få stöd och coachning utmed resans gång. Enda förutsättningen för att delta är att skolan/kommunen har licenser för Minecraft, vilket nästan alltid går att lösa. 

Intresset från skolorna är stort och flera skolor anmälde sig direkt efter infoträffen. Nu väntar en spännande höst med detta nya koncept som både UF och Dalénium tror starkt på!

Dalenium Science Center logotyp

 

Är du nyfiken på Skolhackathon i Minecraft? Läs mer här!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.