Hem / Nyheter & Event / Skaraborg / Årskurs 5 löser samhällsutmaningar i Minecraft
Hackaton_2021

Årskurs 5 löser samhällsutmaningar i Minecraft

Till hösten väntar en ny spännande utmaning för några av Skaraborgs grundskolor, då årskurs 5 ska få lösa samhällsutmaningar med hjälp av Minecraft!

Nytt koncept pilotas i Skaraborg

Konceptet kom till för några år sedan då två bekanta som jobbade på UF Västernorrland och Technichus Science Center funderade över hur de kunde samverka och lösa några av framtidens utmaningar. Produkten blev Skolhackathon i Minecraft, som blivit något av ett fenomen i flera UF-regioner, och nu är det alltså dags för en pilot i Skaraborg!

I våras hölls en infoträff för lärare, och när anmälan stängde i slutet på augusti stod det klart att 8 skolor från Falköping, Götene, Lidköping och Skövde kommer provköra konceptet i årskurs 5 i höst.

"Vi börjar med ett par skolor i ett fåtal kommuner. Men förhoppningen är att Skolhackathon i Minecraft ska vara något som deltagande kommuner kan t ex planera in i sin SSA-plan och delta i med alla skolor!" säger Hanna Bohrén, grundskoleansvarig på UF Skaraborg och projektledare för UF:s del för piloten.

Arbetet igång på skolorna

I augusti stängde anmälan och strax därefter hölls en kickoff där lärare från hela Sverige deltog, både de som varit med i flera år och de som var nya. Deltagande skolor har fått del av UF:s material Vårt samhälle och förser elevernas datorer med Minecraft Education. Arbetsgången är den att eleverna bygger sitt drömsamhälle efter ett årligt givet case. Först en fysisk prototyp, med hjälp av Vårt samhälle. Och sen i Minecraft. Både prototypen och den digitala "världen" ligger sedan till grund för klassens tävlingsbidrag - först i den regionala finalen, där vinnarna går vidare till SM. I varje tävlingsmoment engageras en jury, precis som vid UF-mässan, och det finns även möjlighet för partnerföretag att bidra till arbetet med Skolhackathon.

Samverkan mellan UF, Dalénium och näringslivet

Skolhackathon i Minecraft är en unik satsning som görs i samverkan mellan UF och regionens science center. I Skaraborg sker samarbetet mellan UF och Dalénium, där UF fokuserar på entreprenörskap och Vårt samhälle och Dalénium på programmeringen och Minecraft, där deltagande lärare kommer få stöd och coachning utmed resans gång. 

Tävlingen avgörs 21 november då varje klass får en kvart var med juryn för att presentera sitt förslag. Juryn utser därefter en vinnare och andrapristagare som kungörs vid en digital prisutdelning 22 november.

Dalenium Science Center logotyp

 

Skaraborgs första Skolhackathon i Minecraft genomförs med stöd av med stöd av Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa.

Swedbank logotyp

 

Är du nyfiken på Skolhackathon i Minecraft? Läs mer här!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.