Hem / Nyheter & Event / Skaraborg / Det nya vegetariska mellanmålet - sambosa!
Leif Mannerström provlagar vinnarrätten i Idéer som gör det möjligt

Det nya vegetariska mellanmålet - sambosa!

Ett mellanmål som är snabbt och enkelt, klimatsmart, vegetariskt och som skolelever tycker är jättegott - det var utmaningen som alla elever i årskurs 5 i Götene kommun fick av Dafgårds läsåret 21/22!

Under läsåret 21/22 har alla elever i årskurs 5 på Götenes skolor arbetat med UF:s koncept Idéer som gör det möjligt och ett uppdrag från Dafgårds! Uppdraget, som eleverna fick på Nobeldagen 10 december 2021, var att ta fram ett snabb, enkelt och VEGETARISKT mellanmål, som passar skolelever. Arbetet har skett genom UF:s övning Idéer som gör det möjligt och mynnade ut i en digital utställning på UF:s hemsida. Förutom själva mellanmålet deltog eleverna i olika tävlingar med sina bidrag.

Ung Företagsamhet Skaraborg har under en längre tid haft dialog med både Götene kommun och Götenes företag kring hur man kan hjälpa till att få in mer entreprenörskap i skolan. Götene har sedan många år ett SSA-råd (samverkan skola-arbetsliv). Här efterfrågades mer samverkan med näringslivet, och hösten 2021 stod det klart att först ut skulle bli en grundskoleutmaning för årskurs 5 från UF Skaraborgs guldpartner Dafgårds!

Se utmaningsfilmen från Dafgårds här!

Full aktivitet på Götenes skolor!

Ljungsbackenskolans elever provlagar vegetarisk mat
Ljungsbackenskolans elever provsmakar vegetariska råvaror.

Eleverna satte genast igång att kläcka idéer, och efter jul var arbetet igång på allvar i de fem skolorna; Hällekis skola, Lundabyn, Prästgårdsskolan, Ljungsbackenskolan och Källby gård.

På Hällekis skola tyckte man att det var roligt att göra något nytt och annat än det ”vanliga” skolarbetet och att få utmanas och tänka utanför de vanliga banorna. 

Jan-Åke Krantz är lärare på Lundabyn i Lundsbrunn, och har sett hur eleverna gått igång särskilt på hållbarhetsaspekten av uppdraget, men också hur utmaningen öppnat upp för framtiden. ”Detta vill jag jobba med i framtiden” sa en elev. Eleverna tyckte också att det var roligt att få tänka och jobba helt fritt, och undrade varför Janne inte tänkt på detta tidigare?

På Ljungsbackenskolan har man jobbat mycket med provlagning och provsmakning, dukade långbord och provsmakade varandras rätter. Eleverna har tyckt att det är roligt projekt för att de har fått styra så mycket själva.

På Prästgårdsskolan i centrala Götene har man valt att arbeta med recept – många elever var ovana att läsa recept och detta blev en bra träning och en aha-upplevelse vad mycket gott det finns! Eleverna har fått ta fram egna recept utifrån utmaningen, provlagat och sen justerat. Kanske för lite salt? Mer kryddor? Arbetet kommer mynna ut i klassens egen receptbok!

Lärare, rektor och elever på Källby gård är redo för kickoffen på Nobeldagen.
Källby gårds elever, rektor Gabriel Hukvist och lärarna Sebastian Didier och Alexandra Wilenius förbereder sig för kick-offen på Nobeldagen 2021.

Källby gård har erfarenhet av Idéer som gör det möjligt sedan tidigare. Läraren Sebastian Didier har jobbat med en tidigare utmaning och har pilottestat den digitala utställnings-plattformen och medverkar i UF:s film om Idéer som gör det möjligt med sina elever i årskurs 6. Han fick även inspirera andra lärare i UF Sveriges Teacher Talk 15 mars och betonar att det händer något med eleverna när undervisningen blir ”på riktigt” för eleverna. Men också att engagemanget blir annorlunda även för lärarna!

Digital utställning 4-24 april

Alla elevernas bidrag ställdes ut för allmänheten via en digital utställning på UF Skaraborgs hemsida 4-24 april. Utifrån denna utställning valde en jury bestående av företrädare för Dafgårds, vinnare i 5 tävlingskategorier:

  • Bästa presentation
  • Bästa slogan
  • Bästa förpackning
  • Bästa hållbara idé
  • Dafgårdspriset

Dafgårdspriset var det största priset, där juryn utsåg det mellanmål som allra mest motsvarade uppdraget.

Prisutdelning, provlagning och SM-utställning

Pristagarna tillkännagavs vid en digital prisutdelning 6 maj, då UF även delade ut Årets guldstjärnor, UF-grundskola och UF-kommun. Priset för vinnarna - det var att få åka till SM i Göteborg och ställa ut sina idéer! Till Göteborg åkte även nominerade med, så att det blev 1-2 grupper per skola. Vinnarna av Dafgårdspriset fick även provlaga sin rätt tillsammans med Dafgårds kockar i köket i Källby, och som en extra överraskning gästades de av Leif Mannerström!

Se filmen från provlagningen här!

Den stora frågan eleverna ställer sig nu är kanske: Kommer min rätt hamna i frysdisken i affären? Ja – det får vi se!

Eleverna från Halloumi Cakes på Hällekis skola ställer ut på SM
Eleverna från Halloumi Cakes på Hällekis skola ställer ut på SM!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.