Hem / Nyheter & Event / Skaraborg / Vilket är det nya vegetariska mellanmålet?
Jesper på Dafgårds tillagar det nya mellanmålet?

Vilket är det nya vegetariska mellanmålet?

Det ska vi snart få reda på, då alla elever i årskurs 5 i Götene kommun fått i uppdrag av Dafgårds att ta fram ett nytt, snabbt och enkelt, vegetariskt mellanmål som passar skolelever!

Ung Företagsamhet Skaraborg har under en längre tid haft dialog med både Götene kommun och Götenes företag kring hur man kan hjälpa till att få in mer entreprenörskap i skolan. Götene har sedan många år ett SSA-råd (samverkan skola-arbetsliv). Här efterfrågades mer samverkan med näringslivet, och hösten 2021 stod det klart att först ut skulle bli en grundskoleutmaning för årskurs 5 från UF Skaraborgs guldpartner Dafgårds!

Uppdraget, som eleverna i årskurs 5 på Götenes grundskolor fick på Nobeldagen 10 december 2021, är att ta fram ett snabb, enkelt och VEGETARISKT mellanmål, som passar skolelever. Arbetet har skett genom UF:s övning Idéer som gör det möjligt och mynnar ut i en digital utställning på UF:s hemsida. Förutom själva mellanmålet deltar eleverna i olika tävlingar med sina bidrag.

Full aktivitet på Götenes skolor!

Ljungsbackenskolans elever provlagar vegetarisk mat
Ljungsbackenskolans elever provsmakar vegetariska råvaror.

Eleverna satte genast igång att kläcka idéer, och efter jul var arbetet igång på allvar i de fem skolorna; Hällekis skola, Lundabyn, Prästgårdsskolan, Ljungsbackenskolan och Källby gård.

Hällekis skola tyckte man att det var roligt att göra något nytt och annat än det ”vanliga” skolarbetet och att få utmanas och tänka utanför de vanliga banorna. 

Jan-Åke Krantz är lärare på Lundabyn i Lundsbrunn, och har sett hur eleverna gått igång särskilt på hållbarhetsaspekten av uppdraget, men också hur utmaningen öppnat upp för framtiden. ”Detta vill jag jobba med i framtiden” sa en elev. Eleverna tyckte också att det var roligt att få tänka och jobba helt fritt, och undrade varför Janne inte tänkt på detta tidigare?

Ljungsbackenskolan har man jobbat mycket med provlagning och provsmakning, dukade långbord och provsmakade varandras rätter. Eleverna har tyckt att det är roligt projekt för att de har fått styra så mycket själva.

Prästgårdsskolan i centrala Götene har man valt att arbeta med recept – många elever var ovana att läsa recept och detta blev en bra träning och en aha-upplevelse vad mycket gott det finns! Eleverna har fått ta fram egna recept utifrån utmaningen, provlagat och sen justerat. Kanske för lite salt? Mer kryddor? Arbetet kommer mynna ut i klassens egen receptbok!

Lärare, rektor och elever på Källby gård är redo för kickoffen på Nobeldagen.
Källby gårds elever, rektor Gabriel Hukvist och lärarna Sebastian Didier och Alexandra Wilenius förbereder sig för kick-offen på Nobeldagen 2021.

Källby gård har erfarenhet av Idéer som gör det möjligt sedan tidigare. Läraren Sebastian Didier har jobbat med en tidigare utmaning och har pilottestat den digitala utställningsplattformen och medverkar i UF:s film om Idéer som gör det möjligt med sina elever i årskurs 6. Han fick även inspirera andra lärare i UF Sveriges Teacher Talk 15 mars och betonar att det händer något med eleverna när undervisningen blir ”på riktigt” för eleverna. Men också att engagemanget blir annorlunda även för lärarna!

Digital utställning 4-24 april

Alla elevernas bidrag kommer ställas ut för allmänheten via en digital utställning på UF Skaraborgs hemsida 4-24 april. Där kan både juryn och besökare sortera elevernas idéer på skola. Juryn, som består av företrädare för Dafgårds, kommer utse nominerade och vinnare i 6 tävlingskategorier:

  • Bästa presentation
  • Bästa slogan
  • Bästa förpackning
  • Bästa hållbara idé
  • Dafgårdspriset

Dafgårdspriset är det största priset, där juryn kommer utse det mellanmål som bäst svarar mot utmaningen och provlaga det!

Vem vinner?

Pristagarna kommer tillkännages vid en digital prisutdelning 6 maj, då UF även delar ut Årets guldstjärnor, UF-grundskola och UF-kommun.

Under prisutdelningen kommer Dafgårds meddela vilka bidrag som nominerats och vilja som vinner de olika tävlingarna i Idéer som gör det möjligt 2022. Vad priset består i blir en överraskning.

Den stora frågan eleverna ställer sig är kanske också – kommer min rätt hamna i frysdisken i affären? Ja – det får vi se!

Se Dafgårds film om uppdraget här!
Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.