Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Alices och Davids innovativa datormus prisas med Teknikstipendiet

Alices och Davids innovativa datormus prisas med Teknikstipendiet

En datormus anpassad för personer med funktionsvariation – utformad som en klocka – med målet att skapa ett mer inkluderande samhälle. Alice Pripps och Davids Ås och Nofing UF innovativa affärsidé prisas med Teknikstipendiet 2024.

Ljungbersfonden är en av Sveriges största privata utbildningsfonder inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap. I över 20 år har Ljungbergsfonden investerat i Ung Företagsamhet – där de bland annat delar ut Teknikstipendiet varje år. Stipendiet är på 10 000 kronor och ska gå till en tidigare UF-företagare som har ökat intresset för naturvetenskap, teknik och entreprenörskap. 

Årets stipendium går till Alice Pripp och David Ås, som gick teknikprogrammet vid Platengymnasiet i Motala, som drev Nofing UF förra läsåret och bland annat kom tvåa i Årets innovation på SM i Ung Företagsamhet. Igår, 19 september, fick de ta emot priset under Ljungbergsdagarna i Falun där bland andra Tove Jarl, vd för Ung Företagsamhet medverkade. 

Att få priset betyder mycket enligt duon som är stolta och glada.

- Det här känns väldigt spännande. Nofing UF har varit det bästa jag någonsin gjort. Det har varit en öppning för att se vad vi kan göra, hur vi kan påverka och att vi har talang för att göra vardagliga produkter till något bättre och mer inkluderande, säger David.

De tilldelas stipendiet för sitt arbete fram en ny design på en datormus, anpassad för personer med funktionsvariationer som exempelvis minskad muskelfunktion, i form av en klocka där bland annat handledens rörelser styr muspekaren. Målet är att skapa ett mer inkluderande samhälle där alla ska ha samma villkor enligt Alice och David som tog fram en prototyp av den nya musen under UF-året.

- Vi började att kolla på befintliga produkter, vad som kan utvecklas där, och hittade då datormöss där det finns problem för vissa målgrupper med dagens utformning. Då kom vi på idén med att göra det som en klocka så man slipper använda händerna, säger David.

De har lärt sig mycket om teknisk utveckling längs vägen, att gå från idé till handling, arbeta i CAD, hållbara materialval och modellering. UF-året gav även andra kunskaper.

- För mig har det blivit lättare att prata med folk. I början tyckte jag det var svårt, exempelvis på mässor men det blev bara enklare, säger David.

- Det gjorde det lätt att våga testa lite mer, att gå utanför sin box och prova lite nytt, säger Alice.

Under hösten är förhoppningen att fortsätta utveckla datormusen, från prototyp till en produkt för marknaden, men även andra produkter.

- Vi har tänkt att försöka ta det här vidare. Det här ger oss ekonomi att utveckla vår prototyp men även fler produkter som kan nyttjas av människor ska kan ha svårigheter med dagens utformningar. Vi ser att det finns utvecklingsmöjligheter, säger Alice. 

Juryns motivering

”Detta UF-företag har arbetat fram en produkt med stor nytta för användarna. Produkten kan både förenkla vardagen för människor samtidigt som den gör datorn tillgänglig för fler. Tanken med återbruk i det initiala skedet är tilltalande och den tekniska fördjupningen ses som en röd tråd genom hela processen. Juryn säger GRATTIS till NoFing UF och önskar er stort lycka till i framtiden!” 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.