Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Azad nominerad till kungligt pris

Azad nominerad till kungligt pris

UF-alumnen, yrkesläraren och föreläsaren Azad Ali är nominerad till Kompassrosens stipendium, som årligen delas ut till unga ledare som visat särskilt prov på mod, omtanke och handlingskraft.

Stipendiet Kompassrosen delas ut årligen av H.M. Konung Carl XVI Gustaf och går till  "unga människor som, oberoende av formell titel, i handling visat att de tagit ett ansvar och visat ett engagemang utöver det vanliga." Tidigare stipendiater inkluderar Shanga Aziz, som drev Locker room talk UF, och Hamza Mostafa, som drev UF-företag i Linköping. 

- Det känns överraskande och extremt roligt att bara få bli nominerad till en sådan pris samtidigt det känns som ett tecken på att det jag gör är rätt, säger Azad om nomineringen.

Kom ensam
Som 12-åring flydde Azad Ali från Kurdistan i norra Irak och kom till slut till Sverige och Småland. Där började han på hantverksprogrammet, finsnickeri på Åkrahällskolan där UF-företagande ingick. Hans Trälampor UF vann Årets hantverkare på Kalmars mässa och Prins Daniel bland andra köpte hans egendesignade trälampa. Idag driver han företaget AXD Sweden, jobbar som yrkeslärare på sin gamla gymnasieskola och föreläser runt om i landet, bland annat hos Ung Företagsamhet.

Stipendiebeloppet uppgår till 50 000 kronor per stipendium som delas ut till unga ledare under 25 år. Pengarna ska användas till personlig- och ledarskapsutveckling.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.