Debatt: "Det förlorar samhället på när två av tre ungdomar stoppas från att driva UF-företag"
I över 40 år har vi på Ung Företagsamhet sett till alla ungas unika kapacitet och utbildat nästan 600 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom vår metod UF-företagande och vi finns idag dessutom på över hälften av Sveriges grundskolor. Nytänkande och världsförbättrande företagsidéer är ett resultat och ännu viktigare är vårt bidrag till eleverna som växer upp i en orolig tid med en snabbföränderlig arbetsmarknad som ställer allt högre krav.
I en tid av ekonomisk osäkerhet och prövningar verkar några saker vara återkommande när experterna uttalar sig om morgondagens arbetsmarknad. Det kommer att ställas krav på förmågor och kompetenser som problemlösning, flexibilitet, samarbete, kreativitet och självledarskap. Allt detta får UF-företagare träna under sitt UF-år på gymnasiet.
För dig som vill uppleva effekterna på plats är du varmt välkommen till Stockholmsmässan den 28-29 maj då 800 företagsamma gymnasieelever från hela landet presenterar sina affärsidéer och tävlar om SM-guld inom olika kategorier. Vinnaren av ”Årets UF-företag” får representera Sverige på EM i Ung Företagsamhet, Gen-E, senare i sommar. Sverige brukar placera sig bra internationellt, vi är ett innovationsland att räkna med när det kommer till UF-företagande.
Men SM i Ung Företagsamhet är så mycket mer än en tävling. Vi vill etablera en plattform för samtal om ungas företagsamhet och möten mellan UF-alumner, näringsliv och politik. För vi anser att företagsamhet är viktigt för unga och för Sverige som land, en inställning fler verkar dela då intresset är större än någonsin. Precis som tidigare år har samtliga riksdagsledamöter och ministrar bjudits in och den här gången kommer flertalet departement finnas representerade, nästa år hoppas vi även att utbildningsdepartementet har möjlighet.
För även om vi är stolta över att en tredjedel (i år är det rekordmånga, 38 824 elever) av alla gymnasieelever driver UF-företag, innebär det att två tredjedelar snart tar studenten utan att ha fått samma verktyg och förutsättningar att möta det liv som väntar. Detta trots att entreprenörskap och företagande finns som examensmål på en majoritet av gymnasieprogrammen. Det är en enorm outnyttjad potential i arbetet med att skapa självständiga medborgare som kan ta ansvar för sin framtid och samhället.
Vårt arbete ger konkreta resultat och vi utsågs till Årets samhällsaktör, kategori ledarskap, 2023 just för vår positiva samhällspåverkan. Forskning visar exempelvis att tidigare UF-företagare;
- kommer snabbare ut på arbetsmarknaden och har färre arbetslöshetsdagar
- startare oftare företag som anställer fler
- tjänar mer.
Ung Företagsamhet verkar för att ge alla unga chansen att utveckla sin företagsamhet under hela sin skolgång. Vi står redo att stötta fler skolor, lärare och elever, men då behöver förutsättningarna ändras och där kan såväl regering, Skolverket, huvudmän och många fler bidra.
Vi vill att;
- entreprenörskap som ämne blir obligatoriskt på alla program och ger meritpoäng
- regelverket för UF-företagare förenklas
- entreprenörskap finns i ämnen inom grundskolan (samhällskunskap och teknik). Så eleverna verkligen får träna sina entreprenöriella förmågor tidigt.
Det skulle ge fler ungdomar möjligheter att få det försprång in i framtiden, med fördelar och nyckelkompetenser, som entreprenörskap i skolan ger.