
Debatt: ”Entreprenörskap stärker ämneskunskaper och motivationen hos våra elever”
Ökat fokus på läsning, skrivande, naturvetenskap och teknik. Likvärdig utbildning, en allt snabbare teknologisk utveckling samt digital kompetens. Det är några av utmaningarna för skolan som är i fokus under Sett-dagarna, Nordens ledande mötesplats inom innovativt och livslångt lärande, på Kistamässan (8-10 april) där vi kommer medverka på scen och i monter.
Varför? För vi anser att entreprenörskap är en viktig nyckel till att låsa upp många av dessa utmaningar.
Hur? Entreprenöriell undervisning ger oss lärare möjlighet att låta eleverna omsätta sina kunskaper praktiskt och utvecklas genom en längre process av lärande. Det blir ett viktigt verktyg som skapar större relevans, intresse och förståelse för andra ämnen som svenska, samhällskunskap eller STEM-ämnen som matematik, naturvetenskap och teknik.
Ett tydligt exempel på detta är Skolhackathon i Minecraft, ett nationellt undervisningskoncept för grundskoleelever initierat av den ideella, politiskt obundna utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet och Svenska Science Centers. Där får eleverna genom entreprenörskap använda sina kunskaper inom exempelvis teknik, matematik, naturvetenskap och samhällskunskap för att skapa innovativa lösningar på verkliga problem i en kreativ, engagerande, och för dem välkänd, miljö.
Här blir Minecraft mer än ett spel.
Efter att först ha jobbat med fysiska läromedel och prototypbyggen blir Minecraft ett presentations- och lärandeverktyg. Som lärare ser vi tydligt hur hela arbetet främjar ett differentierat lärande, där fler av våra elever kan ta till sig ämneskunskaper, hur eleverna går in i arbetet med större kraft och att det på ett enkelt sätt ökar intresset för teknik och naturvetenskap hos tjejer.
Genom entreprenörskap får eleverna också träna kompetenser som handlingskraft, samarbete, kreativitet, innovationsförmåga och osäkerhetstolerans, kompetenser för livet som också efterfrågas av framtida arbetsgivare. Forskning visar också att entreprenöriell undervisning ökar elevernas;
- studiemotivation
- självförtroende
- uthållighet
- betyg.
Ju tidigare elever får utveckla sitt entreprenörskap – desto större effekter visar också forskning.
Därför är oroas vi starkt över att entreprenörskap som begrepp föreslås tas bort i grundskolans nya läroplaner.
Vi står bakom förslagets övergripande mål - att stärka elevernas grundläggande fakta- och ämneskunskaper - men för att nå dit är en stark ställning för entreprenörskap avgörande.
Därför kan det inte, som i nuvarande förslag, ersättas av formuleringar som att skolan ska ”främja elevernas benägenhet att pröva och omsätta idéer i handling” och ”främja elevernas uthållighet, tillit till den egna förmågan och motivation” samt ”använda digital och annan teknik som de har nytta av”.
Det är för otydligt och signalerar fel riktning.
För ord betyder något. Därför behöver entreprenörskap finnas kvar som begrepp i läroplanerna.
Ett kunskapsbygge utan entreprenörskap, en av EU:s åtta uttalade nyckelkompetenser, ger helt enkelt inte oss lärare eller eleverna bästa möjliga förutsättningar för framtiden.
///
Sussi Perjons, mentor i åk 5 på Ekensbergsskolan Solna. Undervisar i svenska, matte, NO och teknik. Förstelärare i skolutveckling och IKT.
Martin Dahlqvist, mentor åk 5 på Ekensbergsskolan Solna, Undervisar i SO-ämnen, svenska och engelska.
Therése Axelsson, lärare och grundskoleansvarig Ung Företagsamhet