Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Deras unika stege ska hjälpa maskinförare undvika smärta – prisas med Teknikstipendiet
ung företagsamhet

Deras unika stege ska hjälpa maskinförare undvika smärta – prisas med Teknikstipendiet

En skjutbar stege ska göra det lättare att ta sig till och från maskinhytter - och minska risken för onödiga slitageskador på förarna. Den innovationen belönas nu med Ljungbergsfondens teknikstipendium, som delas ut i samarbete med Ung Företagsamhet. 

Stiftelsen Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond, till vardags kallad Ljungbergsfonden, är en av Sveriges största privata utbildningsfonder inom teknik, naturvetenskap och entreprenörskap. I över 20 år har Ljungbergsfonden investerat i Ung Företagsamhet – där de bland annat delar ut Teknikstipendiet varje år. Stipendiet är på 10 000 kronor och ska gå till en tidigare UF-företagare som har ökat intresset för naturvetenskap, teknik och entreprenörskap. 

LÄS ÄVEN: Fler UF-företag på naturvetenskaps-, naturbruks-, och teknikprogrammen

Nu är årets stipendiater utsedda. Hugo Sjöström, Felix Martinsson och Elias Brandt och deras UF-företag Klättra och Stiga UF får stipendiet för deras innovation: en skjutbar stege för att underlätta att ta sig in och ut ur maskinhytter. Trion fick ta emot stipendiet under den årliga Ljungbergdagen i Falun.
– Vi blev faktiskt lite förvånade, men det känns ruggigt kul. Det betyder mycket att få stipendiet, säger Felix. 

UF-företaget Klättra och stiga UF vann Teknikstipendiet för sin skjutbara stege.

De går bygg- och anläggningsprogrammet på Liljaskolan i Vännäs, Västerbotten och idén kom naturligt enligt honom. 
– Det var främst Hugo som kom på idén. Men vi kör stora grävmaskiner i skolan så vi har ju själva märkt att det är drygt att ta stora kliv för att hoppa upp och ner hela tiden. En stege hade verkligen underlättat, säger Felix. 

UF-året har gett mycket enligt trion, som teknisk utveckling, bättre förmåga att lösa problem och… 
– Glädje! Det har varit väldigt kul. Till exempel att åka ner till SM i Göteborg, att alla tyckte att vi hade en bra innovation och att vi har lyckats. Det har varit en bra känsla, säger Felix. 

En annan aspekt med innovationen är att främja hälsan, att de kan skapa en mer socialt hållbar situation för många maskinförare, enligt trion. Mindre slitage på kroppen minskar exempelvis risken för att maskinförare blir sjukskrivna, hemmasittande och därmed får sociala utmaningar menar de. Det har varit en drivkraft i utvecklingen. 

Pengarna från stipendiet kommer troligen gå till fortsatt utveckling av stegen, som att förse prototypen med en el-motor. Killarna går tredje året på gymnasiet nu, men målet är att fortsätta med företaget och idén. 
– Stegen är ju inte klar, det är en del kvar som sensorer och el-motor. Men planen är att fortsätta driva det här vidare. Det är många steg och det kräver en hel del, men vi vill göra det, säger Felix. 

 

Jurys motivering 

”UF-företagets innovation har lett fram till en produkt med stora affärsmässiga möjligheter på marknaden. Målgruppen torde vara köpstark där produkten fyller ett behov. Vi tror att företagarna har goda möjligheter att klättra vidare på karriärstegen. Stort grattis till Klättra och Stiga UF!” 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.