Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Första UF-företaget startade 1919

Första UF-företaget startade 1919

Allt startade 1919 i den amerikanska staden Springfield i Massachusetts. Hundra år senare finns Junior Achievement i över hundra länder. I Sverige heter vi Ung Företagsamhet.

Vi startade som svaret på frågor som ställdes när världen förändrades i början av förra seklet. Människor började flytta från landsbygden till de växande städerna. I flytten saknade massorna kunskap och erfarenhet för att klara sig i den nya miljön.

Efter skoltid fick eleverna bilda miniföretag, sälja andelar i dem, producera och sälja en produkt. Fortfarande efter hundra år håller idén. Dagens elever tränar sig i entreprenörskap på samma sätt som under det förra seklet.

Vi härdade ut under den stora depressionen på 1900-talet, och växte i takt med att den nya industrin förändrade samhället. Organisationen blev global på tröskeln till jetåldern. När ekonomin förvandlades från att enbart tillverka produkter till de nya sevicenäringarna klev Junior Achievement in i klassrum över hela världen. Vår organisation härdade ut under historiens svallvågor och erbjöd hopp i sydafrikanska kåkstäder under Apartheid. Vi var med och stöttade människor i östeuropa efter att Berlinmuren fallit. Vi har gett unga entreprenörer verktyg att navigera med när nya ekonomier vuxit fram över hela världen. Junior Achievement har stärkt unga kvinnor när andra har försökt att marginalisera dem.

Lovord
Vi har fortsatt att sträva framåt under lågkonjukturer, konflikter, krig och apati. Vi har nått fram till fler än 100 miljoner människor globalt och hjälpt dem att gå klart skolan, ta en examen, starta ett företag och undkomma fattigdom. Våra ansträngningar har lovordats av pedagoger, företagsledare, universitet och världsledare. Men framför allt av dem som fått sina liv förändrade av att de fått träna sig i entreprenörskap.

Linköping
Till Sverige kom vi 1980 med hjälp av Jan Ekermann och Robert Grubbström. Båda var då verksamma i Linköping. Sedan dess har 420 000 svenska ungdomar drivit ett UF-företag. Alla dessa elever har övat sig i entreprenörskap. Att vara innovativa och öppna för livsförändrande idéer. Över hela världen, också i Sverige, gör sig ungdomar nu redo att ta sig an världens utmaningar genom entreprenörskap.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.