Framtidspanelen: ”Fler måste få chansen att driva UF-företag”
Ung Företagsamhet bjöd in till en inspirerande kväll om hur ungas entreprenörskap formar samhälle och näringsliv, med bland annat mingel och en trendspaning om UF-företagens innovativa affärsidéer och drivkrafter. I fokus var även ett panelsamtal med ”Framtidspanelen”. I panelen fanns Douglas Thor ordförande för Moderata Ungdomsförbundet (MUF), Nadja Vinberg, språkrör för Gröna Studenter, Charlie Arby, vd i Gralg som vann SM i Ung Företagsamhet 2024 och som mottog UF till AB-stipendiet under kvällen samt Pär Ahrling, Institutet för finansiell hälsa på Swedbank, som tillsammans med Sparbankerna, firar 40 år som partners till Ung Företagsamhet.
LÄS ÄVEN: Gralg tilldelas UF till AB-stipendiet för innovativt gödsel
Emma Sällström, nationellt ansvarig för UF alumni hos Ung Företagsamhet modererade samtalet och en sak var panelen överens om – fler elever måste få möjlighet att driva UF-företag.
- UF-företag som koncept är jättebra. Vi på MUF driver frågan om att det ska vara ett valbart alternativ för alla program och att man borde titta på vilka program där det borde vara obligatoriskt. Ett sådant är estetprogrammet där väldigt få kan jobba utan att ha en egen firma, sa Douglas Thor.
- Jag håller med om att det borde finnas mer entreprenörskap i alla gymnasieprogram. Exempelvis om man går samhällsvetenskaplig linje eller något annat och vill rädda världen som många unga vill, så måste man kunna göra det på något annat sätt en den generella, linjära ekonomin med att sälja en produkt. Det finns ju stora trender med socialt entreprenörskap exempelvis. Det skulle öppna dörrar för elever som vill gå sin egen väg och det tror jag skulle vara jättebra, sa Nadja Vinberg.
Även Charlie Arby, vars Gralg nu bildat aktiebolag för att ta sin UF-affärsidé vidare, var inne på samma linje.
- Känslan av att jag kan göra något som individ, den har jag fått från entreprenörskapet. Det hade jag inte fått från att lära mig fler decimaler av Pi, sa han bland annat.
Pär Ahrling lyfte även att kunskaperna UF-företagandet ger är viktiga – oavsett kommande yrkesval.
- Entreprenörskap är bra och jag tycker också att man ska tänka på att ha ett entreprenöriellt förhållningssätt. Alla 38 000 elever som driver UF-företag kommer sannolikt inte bli entreprenörer, däremot så kommer de ta med sig sina erfarenheter de fått genom det, sina egna styrkor och det entreprenöriella förhållningssättet, in i större organisationer och det är väl så viktigt, sa han.