Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Glassigt samarbete mellan grundskola och näringsliv

Glassigt samarbete mellan grundskola och näringsliv

Hur kan elevers kreativitet och egna företagande hittas redan i tidig ålder? Från Halland kommer en inblick i hur kopplingen arbetsliv och skola kan se ut för att stärka ungas företagsamhet.

Yes, nu är vi igång! Äntligen var det dags för klass 5 på Slöingeskolan i Halland att få träffa företaget som de ska jobba med under vårterminen! Under dagens digitala träff fick eleverna veta en hel del om SIA glass och de fick också inblick i vad Stefan som är VD och Camilla som är butikschef gör om dagarna!

Slöingeskolan årskurs 5 är med i ett projekt som drivs av Ung Företagsamhet i Halland som nu är i full gång på många skolor i Falkenbergs kommun. Catrin och Anna som är lärare i klassen startade upp arbetet med eleverna i slutet av höstterminen genom att arbeta med läromedlet Vårt samhälle som ingår när man anmäler sig att delta i projektet. Efter det bjöd de in Ung Företagsamhet för att köra ett inspirationspass om entreprenörskap. Nu är det dags att jobba vidare med Se möjligheterna, det andra läromedlet som ingår i projektet och äntligen få komma igång med att själva få vara entreprenörer genom att komma på idéer kring ett behov som ett företag har och som de behöver hjälp med att lösa.

Då läget är som det är fick det bli en digital träff där Stefan och Camilla från SIA  presenterade företaget. Det kom många frågor från eleverna kring vilken som är den mest populära glass smaken till hur mycket de tjänar på SIA varje år. Hur stor är lokalen där SIA är och hur många smaker har de haft under alla år sedan det startade 1961. Stefan trodde att de under årens lopp har haft ca 1000 olika smaker och han berättade stolt att SIA glass säljs i hela Sverige på en massa olika ställen! Både Stefan och Camilla nämnde att det roligaste med deras jobb är mötet med människor. Antingen att det är kunder i butiken eller om det är anställda på företaget. Stefan nämnde också att de på SIA alltid utgår från fyra viktiga ledord i allt de gör. Omtanke, ärlighet, innovation och Slöingeanda.

”Lite annorlunda och lärorikt att hålla presentation för den yngre generationen, många intressanta frågor” – Stefan, VD på SIA glass

Slutligen fick eleverna reda på uppdraget som de ska komma på idéer kring och hjälpa SIA med. Eleverna ska planera för en heldag eller en vecka med aktiviteter och kampanjer för olika målgrupper i butiken. De ska tänka utifrån barn/barnfamiljer, ungdomar, vuxna och pensionärer. De kan tänka utifrån aktiviteter, tävlingar, extraerbjudande, tema, information, kampanjer mm.

För att sätta extra guldkant för eleverna så bjöd SIA på glass till hela klassen! Nu ser vi med spänning fram emot vad klassen ska komma med för idéer! Snart ska de även få besöka butiken för att få extra inspiration till sitt uppdrag!

Lycka till önskar vi på Ung Företagsamhet!

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.