Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Idéer som ger resultat

Idéer som ger resultat

I region Halland har Haverdalsbyskola jobbat med Ung Företagsamhets läromedel i grundskolan, från förskolan till årskurs fem. I samarbete med ett lokalt företag har det mynnat ut i en produkt med goda undertoner.

På Haverdalbyskolan jobbar förskoleklass till årskurs tre med Vårt samhälle, och årskurs fyra och fem med Se möjligheterna. Det ger eleverna kunskap om vad en entreprenör är och chans att utveckla sina egna entreprenöriella förmågor, vilket var precis vad som hände.

Årskurs fyra och fem fick åka på studiebesök till Hallands Fruktindustri AB (HAFI), som tillverkar bland annat sylt, saft och lingonsylt till alla Ikeas varuhus. Där fick de två uppdrag: att komma på en ny sylt till sommarsortimentet och att tänka ut en mötesplats på gräsmattan vid Hafis fysiska butik, samt göra det lättare för kunder att hitta dit.

Lagade hemma
Eleverna började arbeta med uppdragen, vilket komplicerades något av att skolan inte har hemkunskap och därmed saknar kök. De lagade då sylten hemma vilket resulterade i 22 olika syltförslag. Det togs också fram 20 olika förslag på mötesplatser, alltifrån minigolf till hinderbanor och leksaker i form av fruktisar. 

Sylten som till slut valdes ingå i Hafis sortiment blev en med hallon, mango och lakrits och eleven bakom förslaget kommer att träffa produktutvecklaren på HAFI i slutet på maj. Det vinnande förslaget till mötesplats blev en hinderbana där uppdraget är att hitta försvunna syltburkar. På plats kommer också den framtida maskoten att vara – ett HAFI-troll. Maskoten kommer också stå och dirigera in besökare till butiken.

Elin Emvall, grundskoleansvarig i region Halland, säger att aktiviteten på Haverdalbyskolan är fantastiskt rolig att se.

- Ja, att få vara med och se hur lärarna har jobbat med entreprenörskap och att få ta del av elevernas kreativitet och glädje värmer i hjärtat, berättar han. Att förverkliga sina drömmar, träna på att vara kreativ och hitta lösningar, att bli mer företagsam och våga presentera sina idéer är bara några av de saker eleverna känner att de har fått med sig genom arbetet.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.