Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Läromedlen är lätta att jobba med

Läromedlen är lätta att jobba med

Hon ser det som självklart att man kan lära barn att tänka på entreprenörskap. - Det går alldeles utmärkt, säger läraren Christina Forsgren som jobbat med Ung Företagsamhets läromedel.

Hon började jobba som lärare för tio år sedan och har arbetat med läromedlet Vårt samhälle i två klasser i den kommunala grundskolan Rudboda skola på Lidingö utanför Stockholm. – Totalt jobbade jag i två klasser med läromedlet och eleverna reagerade mycket positivt. De tyckte helt enkelt att det var jätteroligt, berättar Christina. Hon lyfte ut vissa delar av materialet och kombinerade det med andra uppgifter. – Men det som är så bra är att det finns mycket noggranna anvisningar i Ung Företagsamhets läromedel. Så om du känner att du som ny lärare behöver stöd, så finns det där. Men du kan också mixa det med andra uppgifter, förklarar hon.

Kan man prata om entreprenörskap med femteklassare?

– Absolut, det är klart att du kan! Mina elever har lärt sig jättemycket och fått perspektiv på både det lilla och stora i samhället. Vad behövs för att vårt samhälle ska fungera? fortsätter Christina och berättar att eleverna efter en övning slogs av att de hade många sjukhus i sina samhällen, men inget energiverk. De förstod att allt måste finnas med och komplettera varandra för att ett samhälle ska fungera. Eleverna på Lidingö fick också lära sig skillnaden på privat och offentlig sektor och fundera på sina drömyrken. – Precis, då fick de räkna på skatter och att göra budget. Helt enkelt vad det kostar att leva, förklarar hon och berättar att det blev väldigt tydligt att alla delar behöver varandra. Hon bestämde sig nämligen för att plocka bort de privata företagen. – När vi pratade löner så tog jag helt enkelt bort näringslivet från högen med pengar och då räckte inte pengarna till den offentliga sektorn. Det blev en riktig ögonöppnare för eleverna, minns Christina.

Rekommenderar du Ung Företagsamhets läromedel till andra?

– Ja, absolut. Det som är så bra är att det finns en stor frihet att plocka ut idéer och skapa något i det egna klassrummet. Det blev en sådan fin kombination av kreativitet, laboration och teoretisk kunskap för eleverna, säger Christina. Och är du ny som lärare innehåller Vårt Samhälle och Min framtid och ekonomi noggranna instruktioner. Du kan luta dig mot materialet och följa det steg för steg. Det är lättanvänt. Och roligt, avslutar Christina.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.