Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Läs om oss i SvD idag: "Vi skapar företagsamma människor - för en positiv samhällsutveckling"
ung företagsamhet bilaga

Läs om oss i SvD idag: "Vi skapar företagsamma människor - för en positiv samhällsutveckling"

Idag publiceras en bilaga om Ung Företagsamhet i Svenska Dagbladet. Läs här vår vd Tove Jarls krönika om betydelsen av mer entreprenörskap i skolan.

Här kan du som prenumerant på SvD hitta bilagan i sin helhet. Bilagan publicerades den 21 maj.

Vi skapar företagsamma människor - för en positiv samhällsutveckling

I en tid av ekonomisk osäkerhet och prövningar både på nationell och individuell nivå är det viktigare än någonsin att vi ger unga rätt verktyg och förutsättningar att möta sin framtid. Att få träna sin företagsamhet under hela skolgången – både på grundskolan och i gymnasiet – är ett sådant verktyg. I över 40 år har vi på Ung Företagsamhet utbildat nästan 600 000 gymnasieelever i entreprenörskap. Det här läsåret slår vi nytt rekord med hela 38 824 gymnasieelever som driver UF-företag. Vi finns även på hälften av Sveriges grundskolor, genom våra läromedel och utbildningar samt driver vårt nätverk UF alumni som ger unga entreprenörer personlig utveckling, drivkraft att växa och ett unikt kontaktnät.

Genom oss får elever i grundskolan och gymnasiet utlopp för sina kreativa idéer, utvecklar förmågor som att samarbeta, ta ansvar och får ökat självförtroende och självledarskap. De utvecklar sina entreprenöriella förmågor – sin företagsamhet – vilket kommer vara eftertraktat på morgondagens arbetsmarknad oavsett om de startar eget eller blir anställda. För företagsamma människor behövs på alla företag och i hela samhället – för en positiv samhälllsutveckling.
Vi ger unga på så sett dubbel trygghet. Forskning visar också att tidigare UF-företagare:

  • kommer snabbare ut på arbetsmarknaden och har färre arbetslöshetsdagar
  • startare oftare företag som anställer fler
  • tjänar mer.

Att vi utsågs till Årets samhällsaktör, kategori ledarskap, 2023 (läs mer här till höger) är ett kvitto på att våra metoder har en positiv effekt på samhället. I den här bilagan finns fler exempel från vår verksamhet. Vi är stolta över våra resultat – men inte nöjda. 

Ung Företagsamhet verkar för att ge alla unga, oavsett bakgrund, chansen att utveckla sin företagsamhet under hela sin skolgång. Vi står redo att stötta fler skolor, lärare och elever, men då behöver förutsättningarna ändras och där kan såväl regering, Skolverket, huvudmän och många fler bidra. 

  • Vi vill att;
    entreprenörskap som ämne blir obligatoriskt på alla program och ger meritpoäng 
  • regelverket för UF-företagare förenklas
  • entreprenörskap finns i ämnen inom grundskolan (samhällskunskap och teknik). Så eleverna verkligen får träna sina entreprenöriella färdigheter tidigt.

Det är inte lätt, varken som ung eller vårdnadshavare, att välja en framtida väg redan i skolan. Men oavsett inriktning ger entreprenörskap unga ett försprång in i framtiden då de tar med sig en rad fördelar in i arbetslivet. Att utveckla sin företagsamhet ger en trygghet inför framtiden, och stora möjligheter att fylla den med just det som man är bra på och drivs av. Helt enkelt schyssta förutsättningar att få ett bra och kul jobb. Eller att skapa sig ett. Oavsett arbetsmarknad. 

/Tove Jarl, vd Ung Företagsamhet
 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.