Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Ny undersökning: Ung Företagsamhet stärker ungas privatekonomi
ung företagsamhet entreoprenörskap privatekonomi swedbank

Ny undersökning: Ung Företagsamhet stärker ungas privatekonomi

Mer sparande, bättre kunskaper om sparformer och ekonomiska begrepp. En ny undersökning från Swedbank visar på positiva effekter av UF-företagande för unga vuxnas privatekonomi.

Många unga, 44 procent, oroas just nu över ekonomin, enligt en rapport från Ungdomsbarometern där över hälften av de tillfrågade upplever att deras levnadsstandard sänkts på grund försämrad samhällsekonomi.

Nu visar en ny undersökning från Swedbank på positiva effekter mellan unga vuxnas sparande och kunskaper om privatekonomi om de tidigare drivit UF-företag på gymnasiet.

I Swedbanks undersökning framkommer det bland annat att personer som tidigare drivit UF-företag genom Ung Företagsamhet sparar mer, i flera olika former, och uppger att de har bättre kunskaper om ekonomiska begrepp och sparformer än personer som inte drivit UF-företag.

- Övning ger färdighet! Genom att träna på att driva företag får du kunskaper och insikter för verkliga livet. Kunskaper du kan dra nytta av när det kommer till din egen privatekonomi, som till exempel att jämföra priser och ta in offerter, räkna, planera och fatta ekonomiska beslut, säger Julia Hofvendahl, ungdomsekonom på Swedbank om vad skillnaderna kan bero på.

Goda kunskaper om sparande, regelbundet sparande och olika ekonomiska begrepp lyfter Julia Hofvendahl fram som extra betydelsefulla skillnader, mellan de som drivit UF-företag och inte, i undersökningen.

- Kunskap och intresse är två viktiga faktorer när det kommer till att få en sund och hållbar ekonomi. UF-företagande kan bidra till ökad kunskap och intresse, även om det givetvis finns mycket annat som också påverkar, säger Julia Hofvendahl.

Varför är det viktigt att öka ungas kunskaper kring privatekonomi?

- Att vara ung vuxen är en tid i livet när drömmarna kan vara stora och både möjligheterna och fallgroparna många. Det är nu många sätter grunden för resten av sitt liv. Vilket liv man kan skapa sig beror på många sätt vilken kunskap om ekonomi man har, och hur förmågan att hantera pengar ser ut.

Framtidskoll - temadag för högstadiet

Swedbank är partner till Ung Företagsamhet där UF-företagarna bland annat erbjuds gratis banktjänster och föreläsningar. Ung Företagsamhet och Swedbank, tillsammans med Sparbankerna, har även utbildning kring privatekonomi för grundskolan genom temadagen Framtidskoll för högstadiet. Det är en dag av föreläsningar på temat utbildning, jobb och privatekonomi som bättre förbereder eleverna för framtida val. Förra läsåret tog drygt 25 000 högstadieelever över hela landet del av Framtidskoll, en ökning med cirka 1 000 elever från året innan och intresset är stort.

- Vi vet att de som tidigt lär sig om pengar har större chans att få en sund och hållbar ekonomi som vuxna. Genom Framtidskoll får vi chans att inspirera elever i åk 9 till en sund och hållbar ekonomi och förhoppningsvis också undvika en och annan fallgrop, säger Ulrica Bergström, projektledare samhällsengagemang vid Swedbank.

- Jag tror att både att driva UF-företag och Framtidskoll bidrar till att ungas intresse för och kunskaper om ekonomi ökar. Sedan finns det förstås många andra faktorer som också spelar in.

Tove Jarl är vd på Ung Företagsamhet.

- Dagens unga är morgondagens medarbetare och entreprenörer och i oroliga tider blir det än viktigare att vi rustar dem för att möta framtiden. Att exempelvis se till att alla elever får mer undervisning i skolan om privatekonomi är därför en rättvisefråga. Den här undersökningen förstärker bilden av våra tidigare resultat – att Ung Företagsamhet gör just det. Vi gör skillnad och bidrar till att ge unga tro på sig själva, sina förmågor och ger dem verktyg för öka kontrollen över sin framtid, säger Tove Jarl.

Fakta: Undersökningen
  • 62 % av tidigare UF-företagare uppgav att de hade mycket eller ganska bra kunskaper om olika sparformer jämfört med 48 % för de som inte drivit UF-företag.
  • De som drev UF företag sparar i större utsträckning en fast summa varje månad, 41 % jämfört med 34 %.
  • Tidigare UF-företagare sparar en högre andel till sin framtida pension, 36 % vs 29 %.
  • Tidigare UF-företagare sparar i högre utsträckning pengar i fonder eller aktier för sitt långsiktiga sparande, 74 % vs 66 %.
  • Tidigare UF företagare har bättre kunskap om ekonomiska begrepp exempelvis aktie och fond, (71 %/ 61 %) ränta-på-ränta, (51 %/35 %), investeringssparkonto (ISK) (53 %/ 41 %)

    tjänstepension, (44 % vs 38 %)

I Swedbanks undersökning om unga vuxnas sparande ställdes frågan om man drev UF-företag på gymnasiet. Undersökningen gjordes på drygt 1 200 respondenter, 18-29 år.

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.