Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Nya prao-vägar

Nya prao-vägar

På Madesjöskolan i Nybro behövde man tänka nytt om prao för årskurs 9, under rådande omständigheter. Med hjälp av ett engagerat team, nytänkande och några av Ung Företagsamhets läromedel åstadkom skolan tre tankeväckande dagar.

Under flera år har Framtidskoll anordnats på skolan för årskurs 8 och 9, och responsen från eleverna har ofta varit positiv och beskrivits som ”det bästa”.  Inför praoveckan hösten 2020 behövde dock studievägledare och prao-samordnare Camilla Gustavsson tillsammans med lärarlaget tänka om – hur ska de ersätta fysiska arbetsplatsbesök med teori?

Lösningen, utifrån Skolverkets direktiv om prao, blev att sätta ett program kring yrken och funderingar kring dessa: Vad för yrken finns det, vilka yrken är viktiga och hur ska man nå fram till sin dröm. Ur Min framtid och ekonomi användes avsnitt 1 och 2, om självkännedom och karriärvägar, som grund för diskussionen. Fanns det tid över användes uppgifter från Produktens väg till handeln för att reflektera kring yrken och förmågor. Slutresultatet blev en annorlunda prao-vecka, men en som gav nya insikter hos eleverna.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.