Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Nya UF-elever laddade inför året

Nya UF-elever laddade inför året

Dörrkransar och blomsterarrangemang från Gamleby snart på beställning.

Har du stått i hallen och varit redo att gå på fest och insett att du glömt köpa en present? Eller kommit hem i december och blivit nere av att dörren verkligen skulle behöva lite julstämning? Jennifer Karlsson från Gamlebygymnasiet har lösningen på alla dessa problem.

  1. Vad heter ditt företag och vad ska du göra?

Företaget heter Blomsterarrangemang UF och jag ska tillverka dörrkransar och blomsterarrangemang som man kan beställa. Det kan vara alltifrån en dörrkrans till jul, en bukett att ge bort till ett arrangemang med påsk- eller vårtema. Jag läser naturbruksprogrammet med inriktning trädgård och vill bli trädgårdsdesigner, så det var där jag fick idén.

  1. Varför ville du läsa UF-kursen?

Det ingår i programmet så jag hade inte så mycket val, men jag hade velat driva UF-företag även om det inte ingick.

  1. Vad tror du att du kommer lära dig under UF-året?

Mycket. Jag kommer att lära mig om ekonomi och att testa på att göra saker själv och få erfarenhet när saker både går bra och dåligt. I framtiden vill jag ha och driva ett eget företag.

BildMotalaelever ger sig in i bokbranschen

UF-elever


Bland de vanligaste UF-idéerna ingår inte att skriva och trycka en normbrytande barnbok. Men det tänker fyra elever på Carlsunds utbildningscentrum i Östergötland göra: Nellie Nilsson, Emma Wik, Isabella Lönn och Josefine Wåhlin. Deras idé är att visa hur livet faktiskt ser ut och bredda bilden av hur en familj ser ut och hur barn ska vara. Nellie Nilsson fick bli intervjuad om UF-kursen.

  1. Vad heter ert UF-företag och vad ska ni göra?

Vårt företag heter Får jag UF och vi ska skriva en bok som handlar om Astrid, som är åtta år och vill bli brandman. Hon har två mammor, en storebror som heter Leo som sitter rullstol och bara har ett ben och Ali, sin bästa vän som tycker om att ha rosa klänning på sig. Astrid och hennes klass ska besöka en brandstation där hon och Ali försvinner iväg på äventyr.

Astrid (målad av Medina Lejdung):

Illustration  1. Varför vill du läsa UF-kursen?

Jag tycker att det ska bli jättekul att lära sig att driva och starta företag. Jag tror att man får erfarenhet och att det ska bli spännande att göra något annorlunda än de andra kurserna.

 

  1. Vad tror du att ni kommer lära er under UF-året?

Allt möjligt: ansvar, ekonomi, hur ett företag fungerar. Vi vill inspirera andra till att driva företag som är mer ovanligt. Om det går bra vill vi också gärna fortsätta med företaget.

Företagets instagram är farjaguf

 

Örebroare taggade på UF

 

UF-eleverGreenwell UF är ett nyregistrerat UF-företag som drivs av Albin Wegfors, Ali Shahedy Fard och Calle Andersson från Thorén Business School i Örebro. Calle läser ekonomi, Ali samhällsvetarprogrammet och Albin läser naturvetenskapsprogrammet, alla i årskurs 3. Nedan intervjuas Albin om deras företag och sitt engagemang i att driva företag.

  1. Vad heter ert företag och vad ska ni göra?

Företaget heter Greenwell UF och vi har forskat fram ett filter som ska rena dagvattenbrunnar från farligt utsläpp. Det är ett problem i Örebro med bland annat oljeutsläpp från biltvätt, och filtret ska ta bort de farliga medlen så att de inte åker ut i naturen.

  1. Varför ville du läsa UF-kursen?

Jag har alltid haft ett intresse av miljöfrågor och det är en dröm att starta och driva företag efter skolan. Jag vill jobba och göra skillnad.

  1. Vad tror du att ni kommer lära er under UF-året?

Hur man driver ett företag och knyter kontakter som även kan vara bra för framtiden.

FLER NYHETER

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.