Hem / Nyheter & Event / Ung Företagsamhet Sverige / Rekordmånga unga ges möjlighet att driva UF-företag

Rekordmånga unga ges möjlighet att driva UF-företag

Statistik som Ung Företagsamhet publicerar idag visar att 36 273 gymnasieelever läsåret 2021/22 driver UF-företag runtom i Sverige, vilket är nytt rekord. Företagandet på yrkesprogrammen går starkt framåt, men samtidigt backar flera program med tydlig koppling till pandemin.

Pressmeddelande 9 december

Under innevarande läsår 2021/22 driver 36 273 gymnasieelever UF-företag i Sverige. Det är en ökning med 1 597 elever, eller 4,6 procent, sedan förra året. I likhet med tidigare år går ekonomiprogrammet starkt och glädjande visar årets siffror att andelen UF-företagare även ökar på flera yrkesprogram. Bygg- och anläggning, fordon- och transport, samt vård och omsorg ökar samtliga med över 20 procent fler elever som driver UF-företag.

- Det är mycket glädjande att se en sådan kraftig ökning på flera yrkesprogram. Här är företagsamhet och entreprenöriella förmågor av särskild vikt och detta är branscher som är viktiga ur ett pandemiperspektiv. Med hjälp av UF-företagandet står dessa ungdomar mer redo för en alltmer osäker framtid, säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet.

Men inom vissa yrkesprogram är förändringen negativ, såsom inom hotell- och turismprogrammet där andelen minskat med nästan 20 procent. Även restaurang- och livsmedelsprogrammet har en negativ utveckling med en minskning på 14 procent.

- Vi tror att minskningen inom hotell, turism och restaurang definitivt kan hänga ihop med att pandemin drabbat dessa branscher hårt, säger Cecilia Nykvist, vd på Ung Företagsamhet.

Genom att driva UF-företag får eleverna starta och driva riktiga företag och tränar därmed en rad entreprenöriella förmågor såsom samarbetsförmåga, initiativrikedom, kreativitet och att hitta lösningar. Dessa erfarenheter har eleverna nytta av i framtida arbetsliv oavsett vilken bransch de väljer att jobba i, som företagare och som anställda.

Forskning visar att de elever som driver UF-företag senare i livet får högre lön, har lägre arbetslöshet och är i större utsträckning benägna att starta eget i framtiden. Erfarenheterna från att driva UF-företag gör med andra ord stor skillnad, både för individen och för samhället.

Tabell över antalet UF-företagare, samt jämförelse med föregående år:

Antal UF-elever per program

 

Oavsett om du är lärare, elev eller förälder så finns vi här för att hjälpa dig. Ställ en fråga så hör vi av oss så snart som möjligt.